Skutečné sestřelení počítače

  g+   sdílet  

Vítejte u ověření funkčnosti technologie opravdové elektronické války. Jakkoli jde zatím o jedno z prvních použití takové technologie a její převedení do běžného života bude ještě nějakou chvíli trvat, jde o technologii mimořádně zajímavou. A také o technologii mimořádně nebezpečnou. Přestože to tak nemusí na první pohled vypadat a ani záběry poskytnuté společností Boeing vlastně nic příliš hrozivého neobsahují. Celá akce představuje jen místnost s funkčními počítači ze kterých nezbylo po zásahu elektronické zbraně vůbec nic použitelného natož jakákoli uložená data. Proč je to tedy vlastně tak nebezpečné? Zkuste si na chvíli představit, že ony počítače ovládají jadernou elektrárnu. Dobrá, ta by se možná dokázala nějak ubrzdit i jinak. Představte si tedy, že ovládají lékařské vybavení v nemocnici, dopravu na letišti nebo něco podobného.

Opominout zde nelze ani výhled do budoucna. I přes nadšení ve tvářích vývojářů Boeingu a a Raytheonu tahle zbraň nemusí nutně být až tak skvělým pomocníkem před vstupem jednotek , řekněme NATO, na území nějakého nového konfliktu. Jde o technologii, která se vzhledem ke své povaze nejspíš poměrně rychle stane v nějaké podobě dostupnou také pro jakéhokoli protivníka a nedlouho poté se může stát byť v nějaké zjednodušené podobě třeba i součástí běžného zločinu nebo nakonec i konkurenčního boje. A na to v tuhle chvíli není připraven vůbec nikdo. Jediné co je už v tuhle chvíli jasné, je fakt, že půjde o multimiliardový byznys v oblasti ochran a zabezpečení všech možných elektronických systémů proti podobným hrozbám.

Nakonec již snad jen drobné vysvětlení k videu. Obsahuje prezentaci společnosti Boeing představující úspěšně zvládnutou testovací misi technologie CHAMP. Jde o záležitost vyvinutou ve spolupráci Boeingu, Raytheonu a výzkumných laboratoří pokročilých technologií US armády.

Konkrétním úkolem testovací mise bylo zlikvidovat elektronická zařízení pomocí cílených výbojů velké energie. Test byl proveden v Utahu a v jeho průběhu se úspěšně podařilo prověřit technologii cílené likvidace elektronického vybavení na určených místech s omezením škod pro okolní zařízení. Během jediné mise bezpilotního zařízení se tak podařilo zlikvidovat blíže neupřesněné množství cílů a vyřadit je z provozu způsobem neumožňujícím jejich rychlou opravu nebo opětovné spuštění.

  g+   sdílet