Hlídejte své zásilky

  g+   sdílet  

Využití GPS technologiese nesoustředí pouze na navigační systémy. Firmy mohou pomocí takzvaných osobních trackerů například vést elektronickou knihu jízd či sledovat pozice zaměstnanců v terénu. A díky speciální sondě pak lze ochránit i zásilky při přepravě.

Jedná se o sondu EMM001 pro měření veličin, která slouží také ke sledování náchylných zásilek.

Sondou naměřené hodnoty se v reálném čase přenášejí na server přes GPRS, a to prostřednictvím trackeru GL200.

Přístup k těmto informacím mají pouze oprávněné osoby, za pomoci speciální webové aplikace. Tato aplikace slouží hlavně k vedení elektronické knihy jízd. K datům ze sondy se dá dostat až po jejím připojení k trackeru pomocí microUSB.

Sonda EMM001 sleduje několik parametrů, např.: 3D orientaci, intenzitu světla, teplotu, sílu nárazů, tlak a vlhkost  vzduchu. Je uložena ve voděvzdorném pouzdře, které je vyrobeno z odolného plastu, čímž dostatečně ochrání její elektroniku před poškozením při manipulaci se zásilkou.

Osobní GPS tracker GL200, na který je Sonda EMM001 připojena, díky svým malým rozměrům a váze(66 × 36 × 20 mm / 60 gramů) široké využití. Díky integrované baterii o kapacitě 1 300 mAh má tracker slušnou výdrž.

Může zároveň sloužit i ke sledování zvířat, například záchranářům, kteří v terénu využívají psy, nebo k vědeckým účelům. GPS jednotku lze snadno lokalizovat pouhým prozvoněním na číslo jeho SIM. Následně na to okamžitě na číslo volajícího dorazí SMS s aktuálními GPS souřadnicemi trackeru.

Další jeho využití je hlavně pro vedení elektronické knihy jízd., Díky silnému magnetu můžeme tracker upevnit k jakékoli kovové části automobilu či motocyklu.

Dá se také využít ke sledování pohybu osob. Firmám může posloužit jako dobrý pomocník pro efektivní  práci zaměstnanců, např. u servisních techniků, poštovních doručovatelů, nebo obchodních zástupců.

Česká pošta spustila těchto zařízení pilotní program off-line GPS na sledování svých zaměstnanců. Důvodem byla zejména snaha o zkvalitnění poštovních služeb i efektivnější řešení případných reklamací.

GPS lokalizaci využívá například i Středočeský kraj. Ten vybavil vozy pro zimní údržbu vozovek GPS jednotkami již koncem roku 2009. Počátkem roku 2010 pak data na svém webu zpřístupnil všem zájemcům. Řidiči si tak mohou ověřit sjízdnost středočeských silnic.

Firma Alarm KFS, která se zabývá instalací Auto-GPS knihy jízd již několik let může potvrdit, že zájem podnikatelů o sledování firemních vozidel je opravdu obrovský.

  g+   sdílet