Nepráskat vlastní rodinu je od teď luxus za 10000,-

  g+   sdílet  

Právě dnes vstupuje v platnost další novela silničního zákona. Jejím hlavním cílem je znemožnit řidičům užívat ústavního práva odmítnout výpověď v případě osoby blízké. V praxi se vše samozřejmě vyřešilo, jak už tak bývá zvykem, docela šalamounsky. Vzhledem ke skutečnosti, že přímé porušení ústavy by jen tak neprošlo, i přes upřímnou snahu policie ohnout si zákon podle svých potřeb, vymyslela se klička. Ta spočívá v nově vytvořené odpovědnosti majitele vozidla.

Silniční pirát se směje

Celá věc je ještě pozoruhodnější tím, jak nahrává lidem upřímně odhodlaným dopravní předpisy porušovat a tu a tam za to něco zaplatit na pokutách. Jim totiž od této chvíle téměř nehrozí bodové postihy, pouze zaplatí pokutu jako provozovatel vozidla. Prostě počkají až jim přijde výzva k zaplacení pokuty, která bude bez bodového postihu. Podle sdělení oficiálních míst to má sloužit ke zrychlení vyřizování celé agendy. Čtete správně, oni to skutečně tvrdí. Silniční piráti tak v tuto chvíli jistě jásají a dopravní policii děkují. Pokutu už zase jako za starých časů zaplatí jako spropitné a nic dalšího se neděje. Bloková pokuta v takovémk případě bude činit například 0 až 2500,- Kč.

Slušný občan platí

Horší je situace u někoho, kdo auto půjčí třeba manželce nebo synovi a ti spáchají dopravní přestupek. A vůbec nejhůř pokud je dotyčný pravdomluvný a slušný člověk, který nelže a nepráská na vlastní rodinu. V takovém případě totiž blízkou osobu neudá a protože nelže, tak nevezme ani vinu na sebe. V takovém případě jej podle slov mluvčího ministerstva dopravy Žižky, čeká pokuta do výše 10 000,- . V případě stejného přestupku jako v předchozím odstavci! Pěkné. Velmi pěkné. Jen tak dál.

Takže buďte opatrní, auto nikomu pokud možno nepůjčujte. A pokud už tak musíte učinit, přeji vám ať jste raději silniční piráti. Polici tak budete mnohem líp zapadat do představ o tom, jak má svět kolem nás, nebo spíš kolem nich, fungovat.

  g+   sdílet