Co byste měli vědět před pořízením bezpečnostního systému

  g+   sdílet  

Zde přinášíme několik rad a postřehů, nad kterými by se měl zamyslet každý, kdo zvažuje pořízení a montáž zabezpečovacího systému.

01

K čemu bude systém sloužit?

Zabezpečovací systém si uživatelé pořizují především proto, aby jim dodal klid mysli, že pro ochranu svého majetku udělali maximum. Že je zde inteligentní systém, který střeží svěřené prostory v době nepřítomnosti majitelů.
Systém velmi často odradí potencionální zloděje už jen svojí přítomností. Většina narušení objektů vzniká takzvaně spontánně (příležitost dělá zloděje) a viditelně instalovaný bezpečnostní systém většinu takovýchto zlodějů odradí.

A kdyby přeci jen k vykradení došlo?

Pojišťovna posoudí zabezpečený objekt jinak, než objekt, který majitelé žádným způsobem proti krádeži nezajistili.

Mají mi co ukrást?

Vždy je co ukrást. Proto není dobré zloděje vyloženě lákat svou lehkomyslností a myslet si totéž, co všichni vykradení: „Mně se to přece stát nemůže.“ A i když z našeho pohledu skutečně není co ukrást nebo odcizené věci mají jen minimální hodnotu, je dobré vědět, že ukradené hodnoty bývají často minimální v porovnání se škodou, kterou zloději napáchají na objektu při překonávání překážek a prohledávání místností. Co nelze penězi vyčíslit je ztráta soukromí a emocionální šok při představě, čím vším se u nás zloděj prohraboval.

cln_dog

Co má systém hlídat?

Bezpečnostní systém může střežit uzavřený prostor proti jeho narušení. Může ale také hlídat pohyb domácích zvířat, detekovat kouř, únik plynu, prasklé vodovodní potrubí, rozbitá okna, otevřená okna, dveře či vrata. Hlídá narušení telefonní linky, upozorní na výpadek el.proudu, pomůže s hlídáním nemluvněte i s ošetřováním nejstaršího člena domácnosti.

Kdy má systém hlídat?

Celý systém lze rozdělit na několik nezávislých částí (dle typu ústředny), z nichž každá střeží v jiném režimu. Zatímco se pohybujeme v ložnici, vstupní dveře, nebo celé spodní patro zůstávají zabezpečeny. Můžeme se volně pohybovat po domě, ale střežena zůstává například druhá polovina dvojdomku, sklepy a garáž v zahradě. I když jsme doma a systém je zdánlivě vypnutý stále střeží vznik požáru, rozbití skla, záplavu ve sklepě nebo své vlastní funkce a pokus o sabotáž.

Má sloužit jen k ochraně majetku? Zvládne mnohem víc !

Dnešní systémy zvládnou mnohem víc. Lze jimi automaticky řídit domácnost, spínat osvětlení, vytápění, klimatizaci nebo zavlažování.
Některé typy detektorů pohybu mohou sloužit jako noční orientační světla a pohyb po objektu doprovodit decentním bílým osvětlením na předem nastavený čas.
Systém může v naší nepřítomnosti spínat spotřebiče i osvětlení a simulovat tak pohyb po objektu i během naší dovolené stovky kilometrů od domova. Chovatelé a pěstitelé ocení dávkování vody, krmiva, spínání vyhřívání terárií nebo přísun kyslíku rybám.
Nejen majitelé provozů ocení okamžitou informaci o výpadku elektrické energie, který může ohrozit automatickou výrobu, hospodářská zvířata nebo zásoby v mrazících boxech.

cln_bath

Kdo a jak bude systém ovládat?

Vlastní kód k systému mohou mít všichni členové domácnosti, nájemníci, uživatelé nebo zaměstnanci firmy pokud se jedná o komerční kancelářský nebo výrobní objekt. U bytových jednotek se každý nájemník dostane do svého bytu a společných prostor. U kancelářských a výrobních jednotek funguje systém obdobným způsobem. Systém lze aktivovat a deaktivovat číselným kódem na klávesnici, případně zjednodušeně čipem nebo mobilním telefonem.

Systém v kombinaci s elektromechanickými zámky bude dveře také otevírat.

K aktivaci systému může docházet automaticky v předem naprogramovanou dobu.

U komerčních objektů může být ovládání systému pro některé uživatele funkční jen v pracovní den, každý z uživatelů může mít jiná přístupová práva, lze užít jednorázový kód, případně objekt otevřít třetí osobě dálkově. Správně naprogramovaný systém by měl fungovat tak, abychom o něm vůbec nevěděli, nemuseli se jím zabývat a nemuseli na něj neustále myslet. Systém si vše potřebné zařídí sám. Co nezvládne, k tomu nás jasně vyzve.

cln_red

Co když nás vykradou?

Ani ten nejlepší systém nedokáže takové události zcela zabránit. Dokáže však zkrátit čas, který narušitel stráví ve vykrádaném objektu. Takový zloděj je pak pod tlakem, ví že signál o narušení byl vyslán a o jeho přítomnosti v objektu se ví. K jeho pohodě nepřispějí ani houkající vnitřní a venkovní sirény s vysokou intenzitou akustického tlaku (až 120dB/m). Pokud je jeho návštěva přeci jen úspěšná, pojišťovny hodnotí jinak, pokud se jednalo o objekt s řádně instalovaným a užívaným bezpečnostním systémem. Při výběru systému se ujistěte, že ten Vámi vybraný splňuje některou ze čtyř bezpečnostních tříd.

Co jsou to bezpečnostní třídy?
Jedná se o součet bodů dosažených kvalitou použitých technologií a vhodností jejich použití. Vždy je třeba mít na paměti, že prvek s nejnižší touto třídou, určuje hodnocení celého systému.

Zjednodušeně řečeno:
Třída 1 – nízká rizika
Třída 2 – nízká až střední rizika
Třída 3 – střední až vysoká rizika
Třída 4 – vysoká rizika

Domy a byty by měly mít instalovány systém ve třídě 1 nebo 2.
Komerční prostory, v závilosti na pojistné hodnotě střeženého majetku, by měly mít systém splňující kritéria pro třídu 2 nebo 3.
Pro ilustraci, třída č.4 se zpravidla používá u objektů zvláštního významu a bývá kombinována s fyzickou ostrahou objektu.

Jaký systém si mám vybrat?

S výběrem vhodného systému a dosažením požadované pojistné třídy vždy pomůže certifikovaná montážní firma, která následně provede odbornou montáž. Ujistěte se, že všechna použitá zařízení byla certifikována pro odpovídající rizika a montážní organizace je způsobilá montáž odborně provést. Před provedením montáže kontaktujte svoji pojišťovnu a žádejte slevu na pojistném. Pojišťovna vám sdělí výši slevy a současně specifikuje podmínky, jak má být váš objekt zabezpečen.

cln_kpd_family

Připojit na PCO – pult centralizované ochrany?

NE !
Připojení na PCO není nezbytně nutné. Váš systém bude docela dobře fungovat i bez něj. Při narušení systému bude spuštěn poplach a připojené sirény budou varovat narušitele i bezprostřední okolí vašeho objektu. Navíc obdržíte hlasovou nebo SMS zprávu o narušení na váš mobilní telefon. Tato zpráva může být zaslána na několik vámi zvolených čísel. Budete to však Vy, kdo se bude muset vzniklým poplachem zabývat a celou situaci řešit.

ANO !
S připojením na PCO dostává váš systém zcela jiný rozměr. Veškeré zprávy o stavu vašeho systému jsou zasílány na vámi zvolenou bezpečnostní agenturu. Ta se postará o zvládnutí alarmu, kontroly a ohledání vašeho objektu. V případě že je pachatel stále v objektu, třeba i nepříčetný pod vlivem nejaké latky – zadrží jej a předá policii. V případě vzniklých škod zajistí jejich minimalizaci. V případě rozbitých dveří či oken zajistí fyzickou ostrahu do vašeho příjezdu a vašich dalších pokynů.
Střežení bezpečnostní agenturou bývá zpoplatněno v řádu od několika stokorun měsíčně.

Jakou agenturu zvolit?

Zpravidla tu, která je střeženému objektu nejblíže a dokáže zajistit co nejrychlejší zásah. Agenturu volíme i podle rozsahu služeb a pochopitelně také ceny.
Některé agentury mohou nabízet střežení zdarma na omezenou dobu nebo na zkoušku. Ujistěte se, že vámi zvolený systém je možné napojit na libovolnou agenturu. Některé agentury instalují bezpečnostní systémy, které jsou kompatibilní pouze s jejich pulty centrální ochrany. Připojení na jiný pult pak není možné, je třeba dokoupit další zařízení (zpravidla opět jednoúčelové) nebo dokonce nahradit celý systém.

mc3

Na něco jsme zapomněli ?

Zašlete nám váš dotaz, zavolejte nám nebo navštivte některou z našich osmi provozoven v ČR.

Rádi vám pomůžeme !

Autorem tohoto článku, který se věnuje problematice zabezpečení majetku a praktickými radami, je pan Aleš Matějíček – jednatel společnosti EUROALARM.

EUROALARM, spol. s r.o.

www.jecaschranit.cz

  g+   sdílet