Kybernetická válka už je realitou

  g+   sdílet  

A nejde jen tak o nějaké testování nebo zkoušení technologií počítačovými nadšenci. Podle informací uveřejněných v elektronické verzi deníku The Wall Street Journal došla situace do fáze, kdy Spojené státy nejen zaznamenávají útoky, ale chtějí s nimi čím dál radikálněji bojovat. V blízké budoucnosti se vláda USA nebrání ani použití přímých odvetných akcí v kyberprostoru. Tedy už nejen ve formě obchodních sankcí a dalších diplomatických nástrojů. Má již jít o přímé nasazení stejných nástrojů a přímé útoky. V praxi samozřejmě již podobné věci probíhají, ale zřejmě zde dojde k výraznému nárůstu intenzity. A pochopitelně také rozpočtů vyčleněných na podobné záležitosti. Spojené státy se zkrátka přestávají stydět tuto činnost přiznat i navenek.

kyberutok

Největším zdrojem kybernetických ohrožení pro USA je v současné době dle očekávání Čína. Ostatní jsou podle dostupných informací o kus pozadu. Ať už jde o Rusko nebo třeba evropské státy. Čínské jednotky specializované na získávání citlivých obchodních, průmyslových i jakýchkoli jiných dat se na sběr všeho, co lze najít v sítích a počítačích amerických firem a institucí specializují již několik let. A podle všeho patří v současné době mezi velmoci tohoto druhu špionáže. Ve skutečnosti ale lze i tak jen těžko odhadovat, zda se dokáže spojeným státům a rozsahu američany prováděné špionáže vyrovnat. Podle mnohých nejspíš nikoli. Co přesně tedy změna americké politiky přinese lze v tuto chvíli jen velmi těžko dohadovat.

Celá věc může samozřejmě být motivována jen politicky, případně pomoci s navýšením již zmíněných rozpočtů. Také ale může přinést zcela nový pořádek v celé oblasti. Jakousi přiznanou studenou obchodní válku. A pokud by k tomu opravdu mělo dojít, nepůjde zcela jistě o nic dobrého. Pokud američané do služeb své obchodní špionáže zapojí všechny technologie, které mají rozeseté po světě a blízkém vesmíru, bude to znamenat obrovský průlom. Politický i technologický. A také průlom do soukromí skoro každého obyvatele této planety. Jako u každého jiného šmírování totiž také zde platí, že nejde ani tak o množství nasbíraných dat – američané jich tak jako tak mají obrovské množství, ale jde o energii věnovanou jejich zpracování. A ta patrně vzroste dosud nepředstavitelným způsobem.

  g+   sdílet