Zapomeňte na hesla, jako ochrana za moc nestojí

  g+   sdílet  

fidoallianceFIDO alliance, organizace, která si dala za cíl nahradit všudypřítomná hesla něčím bezpečnějším a pohodlnějším oznámila příchod hned několika významných členů. Google, NXP a CrucialTec se stali přímo řídícími členy sdružení vedle mnoha dalších již zapojených společností. A několik dalších společností se stalo buď podporovateli nebo sponzory. Projekt tedy nabírá velmi výrazně na obrátkách.

Sam Srinivas, Hlavní manažer bezpečnosti produktů Google k tomu prohlásil, že Google se bude zabývat především technologiemi doplňkových klíčů a to i v rámci FIDO Aliance. Již před několika týdny přitom bylo možné vidět drobnou prezentaci inženýrů společnosti google,ukazující snahu odsunout klasická hesla k technologiím, na které budeme brzy už jen vzpomínat.

Mezi cíle rostoucí asociace patří dle zveřejněných proklamací především zlepšení existujících technologií schopných nahradit klasické zadávání hesel na každém kroku. Jde tedy hlavně o technologie založenéna nejrůznějších hardwareových klíčích, rozpoznávání hlasu, obličeje, otisků prstů, jednorázových heslech a podobně.

Jaké přesně budou výsledky si samozřejmě budeme muset ještě přinejmenším měsíce a spíš roky počkat, ale dá se předpokládat, že ke zvýšení bezpečnosti dat a sítí opravdu může dojít. Na druhou stranu bohužel lze očekávat také zvýšení nákladů, protože podle všeho zde právě vzniká zcela nový obor, který umožní jisté zpoplatnění i pro věci, které jsou jinak zcela zdarma. To bychom ale přinejmenším o ty měsíce předbíhali.

Samotná Aliance FIDO byla založena v červenci 2012. Mezi zakládajícími členy je možné najít společnosti jako Lenovo, Nok Nok Labs, PayPal, Validity a Agnitio. Ke sponzorům v současnosti patří třeba Infineon Technologies stejně jako Entersekt a Fingerprint Cards. Allweb Technologies, Check2Protect, Crocus Technology, Diamond Fortress Technologies a Insyndia Global patří k dalším členům.

  g+   sdílet