Průzkum mezi pachateli trestných činů #3

  g+   sdílet  

Za rok 2012 Policie ČR evidovala více než 50 tisíc případů krádeže vloupáním v celkové škodě takřka dvou miliard korun. V minulých dvou dílech jsme si řekli, kudy se zloději nejčastěji dostávají do bytů a co je odradí. Ale kdy je pro ně nejlepší doba? Je to opravdu noc? A jak si vlastně vyberou zrovna Váš dům a ne dům souseda, který má o tolik dražší stereo v obýváku? I na tyto otázky vězni odpověděli.

 

Celých 74% zlodějů prohlásilo, že na „práci“ v panelovém domě je lepší den, než noc. 52% lupičů na druhou stranu přiznalo, že do rodinného domu je lepší přijít v noci a 40% dokonce přiznalo, že je lepší, když v objektu spí lidé. Pro tyto případy se doporučují pohybová čidla alespoň ve vstupních prostorách domu.

ja-120pc_news

A na základě čeho si pachatelé vhodný objekt vybírají? Podle výzkumu jsou to většinou „doporučení“ známých. Lákavé jsou ovšem i signály delší nepřítomnosti, jako plná poštovní schránka, nebo fakt, že se v domě delší dobu nevětrá ani nesvítí. Rovněž není rozumné vystavovat drahé věci nebo se jimi chlubit na sociálních sítích, jako je Facebook, Twitter, Instagram atd. Sociální sítě zatím při tipování používá asi desetina zlodějů, ale očekává se, že tento trend bude stoupat.

Zabezpečovací techniku JABLOTRON do vašich domovů dodává firma CT Servis – Jiří Šťastný

  g+   sdílet