Než někomu otevřete dveře vašeho bytu…

  g+   sdílet  

8596629_s

Většina lidí, kteří se ocitnou za dveřmi vašeho bytu, má dobré úmysly. To však neznamená, že můžete být ve všech případech důvěřiví a neopatrní. Je stále dost těch, kteří vás budou chtít připravit o majetek a pokusí se o to i v dobu, kdy budete doma.

Neotevírejte nikdy dveře svého bytu, dokud si nejste naprosto jisti, že člověka za dveřmi znáte. Pokud vás někdo oslovuje jménem, ještě to neznamená, že vás zná. Jméno si přečetl na vizitce dveří nebo na poštovní schránce s číslem bytu.

Stává se, že si pachatelé loupežného přepadení obstarají falešné průkazy a vymyslí si pádný důvod proto, abyste jim otevřeli (havárie v domu, kontrola televizní přípojky, vzkaz nebo telegram, nutnost rychle zatelefonovat pro pomoc, nevolnost, porucha na topení, atd.). Takovým lidem neotevírejte vůbec dveře a nikdy takové lidi nepouštějte do bytu, i kdyby vypadali velmi důvěryhodně. Mluvte s nimi jen přes zavřené dveře, mate-li dobrý řetízek nebo bezpečnostní závoru, můžete dveře pootevřít. To už částečně riskujete. Pokud je jejich žádost naléhavá, řekněte jim, aby přišli znovu v doprovodu člověka ze sousedství, kterého znáte.

Pokud máte telefon, můžete si dotazem ověřit, zda uvedený podnik k vám skutečně takového člověka poslal. Je dobré mít pro takové případy poblíž telefonního aparátu čísla linek na policii, hasiče, záchrannou službu a dobré sousedy.

V případu bezprostředního ohroženi volejte o pomoc z okna. Žádejte kolemjdoucí lidi, aby přišli k vašemu bytu, uveďte patro a číslo dveří. Pro upoutáni pozornosti lidi na ulici se radí vyhodit například z okna nějaký předmět. Pokud neznámý za dveřmi nemá dobré úmysly, rychle zmizí při příchodu prvního člověka. Nestojí totiž o publicitu, nechce riskovat a boji se, že by ho mohli svědci později popsat policii.

Buďte také velmi opatrní, jestliže chcete kontaktovat cizí osoby prostřednictvím inzerátu (prodej nebo koupu vůči, seznámeni, výměna bytu apod.). Požádejte přátele nebo známe, aby s vámi byli doma nebo vás doprovodili při prvním setkání „na inzerát“. Nikdy nepřechovávejte doma vice peněz v hotovosti. Uložte je v doprovodu spolehlivé osoby do banky, na poštu nebo do spořitelny. Mnoha starostí vás zbaví sporožiro případně platební karty. Nechte si jejich použití a přednosti vysvětlit.

Zdroj: BÍLÝ KRUH BEZPEČÍ

  g+   sdílet