Test autosedačky pro děti od 9 měsíců do 12 let: KIDDY GUARDIANFIX PRO 2

  g+   sdílet  

CVB-autosedacka-Kiddy-28_8-13

Test AutemBezpečně.cz ukázal, že největší předností dětské autosedačky Kiddy Guardianfix Pro 2 je její široké využití. Dítě může v autě doprovázet a chránit až 11 let.

Sedačka Kiddy Guardianfix Pro 2 dosáhla výborného výsledku v loňských srovnávacích testech. Pořádají je autokluby z Německa, Rakouska a Švýcarska.

Ve své kategorii byla nejlepší mezi 13 dětskými sedačkami, které autokluby do svých testů v roce 2012 zařadily.

Německý autoklub ADAC ji po řadě zkoušek, mezi nimiž hrají prim crash testy, pochválil za stabilitu v autě, za výborné výsledky bočních nárazových zkoušek i za vedení bezpečnostního pásu.

Bezpečí při čelním nárazu označil autoklub jako průměrné.

Sedačka Kiddy Guardianfix Pro 2 uspěla také při rozboru látek, z nichž je vyrobená. Neodhalil škodliviny.

Celou řadu kladů vyjmenovává ADAC při hodnocení zacházení se sedačkou. Na rozdíl od některých konkurentů nehrozí špatné upevnění sedačky v autě. Přichycuje se s pomocí isofixů.

Také usazení dítěte je v Kiddy Guardianfix Pro 2 jednoduché. Sedačka je navíc lehká a má dobré čalounění, potah lze prát v pračce. I když jeho sejmutí není úplně snadné. Naopak zpracování sedačky budí důvěru.

Mezi zápory testované sedačky ADAC uvádí její větší rozměry a poměrně úzký prostor pro dítě. Některý malý cestovatel si také může stěžovat na horší výhled.

Test ve velké rodině

Pro AutemBezpečně.cz testovala sedačku Kiddy Guardianfix Pro 2 asi dva měsíce rodina se čtyřmi dětmi. Tři větší dcery vyzkoušely, jak vyhoví vzrostlejším dětem. Roční Jaromír testoval její využití u malých dětí.

Kiddy Guardianfix Pro 2 totiž nahrazuje dvě sedačky najednou. Rodiče obvykle kupují dětem postupně tři sedačky – na první rok novorozeneckou, od jednoho do tří let je provází další sedačka a poté přichází na řadu sedák dnes už nejčastěji doplněný o ochranu hlavy a hrudníku dítěte.

Testovaná sedačka je použitelná už od 9 měsíců dítěte, a zastupuje tak dvě obvyklé sedačky.

„V tom vidím její hlavní výhodu, zvláště pro větší rodinu, jako jsme my. Když jsme cestovali se synem, patřila sedačka jemu. Kdykoliv však byla k dispozici i větším dcerám. Navíc je možné pro usazení většího dítěte celou sedačku velmi jednoduše ve všech směrech „zvětšit“, tedy zvednout a rozšířit zádovou a hlavovou opěrku.

Ačkoli je velmi univerzální, lze jí přizpůsobit tak, aby neutrpěla bezpečnost ani pohodlí dítěte. Větší holky se do sedačky vyloženě těšily,“ říká Jaromír Chochola, otec čtyř dětí.

Pro děti do zhruba tří let má sedačka k dispozici pultík, kterým prochází pás. Kiddy Guardianfix Pro 2 proto nemá své popruhy, vždy využívá bezpečnostní pás auta.

„Náš Jaromír není žádný hubeňour a s pultíkem to bylo někdy těžší. Když jsme jeli jenom pár kilometrů a měl na sobě zimní oblečení, pultík byl hodně vysunutý ven ze sedačky,“ uvádí Lucie Chocholová. „Bez silné zimní kombinézy ale žádný problém nebyl,“ dodává.

Na užší prostor pro dítě upozorňuje ve svém hodnocení také autoklub ADAC. Pro silnější děti tak nemusí být tato sedačka správnou volbou. Pokud mají rodiče pochybnosti, zda se jejich potomek do takové sedačky vměstná, je lepší ji před koupí vyzkoušet.

Větší děti si při testu užily pohodlí i díky výsuvnému sedáku, který dává nohám větší oporu. Zajímavým detailem na pultíku je pásek se cvočky, za který lze přichytit malému cestujícímu jeho oblíbené hračky.

„Celkově hodnotím tuhle sedačku jako velmi povedenou. Takhle robustní konstrukce, perfektní zpracování a intuitivní nastavení nejsou u všech sedaček samozřejmostí. Líbí se mi jednoduché a rychlé upevnění do auta.

Sedačka působí velmi bezpečným dojmem a co je hlavní – děti se v ní cítí opravdu dobře,“ shrnuje Jaromír Chochola a dodává:

„Jediná výtka by možná směřovala k celkové velikosti sedačky. V menších autech s užším interiérem zabere opravdu dost místa. To je ale daň za její univerzálnost a bezpečnost.“

Sedačka Kiddy Guardianfix Pro 2 stojí okolo 6500 korun.

  g+   sdílet