Vašim rodičům, dědům i babičkám…

  g+   sdílet  

babicka

Popovídejte si svými rodiči, prarodiči nebo známými v letech o níže napsaném. Pokuste se jim doporučit jednoduché, ale účinné chování dobré nejen pro život ve velkém městě.

Na odlehlá místa se snažte chodit jen v doprovodu známých osob. Po setmění se, pokud možno, vyhýbejte rizikovým místům: parkoviště, okolí hospod, diskotékových klubů, nádraží, staveb, stanic metra, autobusových zastávek.

Nenoste s sebou větší částky peněz nebo drahé předměty. Přijměte malou, ale dobrou praktickou radu. Noste s sebou ještě jednu malou peněženku s menším obnosem. V případě přepadeni, můžete tuto peněženku oželet a prohlásit, že víc peněz u sebe pravě nemáte. Lupiči se spokojí spíše s málem, ale nesnese odpověď, že mu nedáte vůbec nic. Udržujte vždy bezpečnou vzdálenost od temných průchodů a vchodů do domů. Domovní rohy obcházejte na vzdálenější stranu chodníku. Pokud to zmenši váš pocit neklidu a ohroženi, kupte si obranný sprej a noste jej připravený v kapse.

V tržnici, v obchodních domech a při všech nákupech buďte při nákupu zboží opatrní, nikdy neztrácejte kontrolu nad svou taškou a kapsami. Při vstupu do domu zvyšte svou pozornost. Pokud je v takovou chvíli ve vaši bezprostřední blízkosti neznámý člověk, raději do domu nevstupujte. Cítíte-li se ohroženi, požádejte o pomoc jiné lidi na ulici.

Pokud se vám delší dobu zda, že jde někdo za vámi, zpomalte nebo přejděte na druhý chodník. Přitom pozorujte osobu, která za vámi šla. Přesvědčte se, zda jsou vážné obavy oprávněné. Jestliže ano, hledejte opět pomoc u jiných lidi.

Zdroj: BÍLÝ KRUH BEZPEČÍ, foto: žena-in

 

  g+   sdílet