Používáte pro své dítě sedačku Xtensafix (výrobce Britax)? Vraťte ji!

  g+   sdílet  

TZ_Britax Roemer Xtensafix foto

Výrobce autosedaček Britax v reakci na nedávno zveřejněné výsledky testu spotřebitelských organizací ukončuje výrobu modelu Xtensafix, který neuspěl v nárazových testech. Majitelům již zakoupené sedačky nabízí výměnu za jiný produkt nebo vrácení peněz. 

Britská centrála značky rozhodla o stažení modelu Xtensafix z trhu přesto, že splňuje všechny předepsané normy a úspěšně prošel homologací. Rozhodnutí platí také pro český a slovenský trh. „Jde o příkladnou reakci výrobce, jemuž není lhostejná bezpečnost dětí ani vlastní renomé,“ říká k rozhodnutí značky Britax Ondřej Jánoška z dTestu a dodává:  „Reakce značky Britax ukazuje, jakou váhu má nezávislé testování produktů.“

Důvodem špatného hodnocení sedačky Xtensafix byla nevhodná konstrukce, která umožňuje nebezpečné posunutí bezpečnostního pásu vozidla. Ten se při čelním nárazu při zkoušce s figurínou desetiletého dítěte posunul v oblasti pánve, v případě zkoušky s figurínou tříletého dítěte došlo k posunu směrem ke krku.

České zastoupení značky Britax nebylo v době vydání této zprávy schopné poskytnout o stahování sedačky z trhu žádné detaily. Až budou podmínky známy, budeme o nich informovat.

Britax v návaznosti na výsledky testu dětských autosedaček, zveřejněné v listopadovém čísle dTestu, nabízí také bezplatnou výměnu popruhů u modelu Max-Fix. Obsahovaly vysokou koncentraci rizikových chemických látek v místě, kde je dítě může žvýkat. Spotřebitelé si mohou bezplatně vyžádat nové, zdravotně nezávadné popruhy i s návodem na výměnu. Kontaktovat je možné obchodníka, u něhož byla sedačka zakoupena, nebo zákaznický servis značky na adrese service.eu@britax.com.

Zdroj: dTest

  g+   sdílet