Počet vloupaček do rodinných domů roste

  g+   sdílet  

http://svetvbezpeci.cz/pe_app/clientstat/?url=www.dreamstime.com/-image15657424

Nejvyšší nárůst je v Praze, na Zlínsku, Olomoucku, Plzeňsku a Brněnsku

V České republice v loňském roce znatelně přibylo krádeží vloupáním do nezabezpečených domácností, restaurací, obchodů a dalších budov. Oproti roku 2012 je to o 12,3 % případů více. Nejvyšší nárůst (21,8 %) evidují policisté u vloupání do rodinných domků. Tento trend se pak nejvýrazněji projevil v Praze, ve Zlínském kraji, Olomouckém kraji, Plzeňském kraji a Jihomoravském kraji. Celkové hmotné škody v důsledku vloupání za loňský rok policie vyčíslila na 2,2 miliardy korun.

Nezabezpečené domky jsou pro lupiče lákavé

Domy, které nemají mechanické ani elektronické zabezpečení, patří z dlouhodobého hlediska k rizikovým. Oproti bytům totiž disponují vyšším počtem míst, kudy mohou pachatelé vniknout dovnitř. Lákavé jsou pro ně také přilehlé garáže nebo kůlny s dílenským vybavením a zahradní technikou. „Nezabezpečené vstupní dveře lupiči ihned poznají a překonají je během několika minut vypáčením zámku, odvrtáním či rozlomením vložky nebo proražením dveří. Dovnitř se snadno dostanou také oknem. Stačí nadzvednout okenní křídlo, odemknout šroubovákem obvodové kování, nebo prostě vybít prosklenou tabuli a otočit kličkou,“ upozorňuje Ivan Pavlíček z firmy NEXT, odborník na zabezpečení.

next II

Zloději vás vykradou, když spíte

Pachatelé vloupání se s oblibou zaměřují na satelitní městečka s velkou koncentrací domů. Nezřídka využívají i sociální sítě, kde si vytipují vhodný objekt. Oblíbenou dobou pro lup bývá interval mezi půlnocí a druhou hodinou ranní. „Zloději počítají s tím, že obyvatelé budou pravděpodobně spát v horním patře domu, kde se obvykle nacházejí ložnice. Zatímco majitelé spí, zloději ve spodním patře nerušeně loupí. Případy, kdy pachatelé kradou za přítomnosti obyvatel, jsou bohužel stále častější,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na ochranu domácího majetku.

http://svetvbezpeci.cz/pe_app/clientstat/?url=www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-tools-lockpicking-image27872945

Vloupání i kvůli několika stokorunám

Riziko vloupání je zvýšené hlavně v zimě, kdy se pachatelé potýkají s větší hmotnou nouzí než v teplých měsících. Neváhají proto vniknout do obydlí i kvůli několika stovkám. Cenným úlovkem je samozřejmě také domácí vybavení, které se dá rychle zpeněžit v zastavárnách nebo prostřednictvím překupníků na burzách v Praze. „Škoda se majitelům může vyšplhat až na desítky tisíc korun, investice do zabezpečení obydlí vyjde výrazně levněji,“ srovnává Ivan Pavlíček z firmy NEXT.

Zabezpečené domácnosti platí levnější pojistku

Vedle mechanického či elektronického zabezpečení není od věci sjednat si pojištění domácnosti, které kryje riziko vloupání. „Pokud má klient doma například certifikované bezpečnostní dveře nebo je napojený na pult centrální ochrany, bude zpravidla platit nižší pojistné. Pojišťovna zároveň zohlední úroveň zabezpečení při vyřizování případné pojistné události,“ informuje Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny.

next IV

  g+   sdílet