Kdo zaručí kvalitní péči o děti v dětské skupině?

  g+   sdílet  

školka

Vláda znovu schválila problematický návrh zákona o dětské skupině. Stačí vám, aby se vaše dítě během vašeho pobytu v práci nezranilo a aby bylo v dětském kolektivu? Pak budete spokojeni. Nic víc vám dětská skupina ve své navrhované podobě nenabízí.

Pokud se jasně nestanoví pravidla, může se stát, že v dětské skupině se bude o vaše dítě starat paní, která je sice původně prodavačkou květin, ale naučila se fakta ke složení jednorázové kvalifikační zkoušky chův. Může být skvělá, nikde ovšem není dáno, že bude schopná koncepční kvalitní pedagogické práce. Ani to, že třeba sama odchovala tři děti, není dostatečnou zárukou. Jak bude asi vypadat výchovně-vzdělávací plán v jejím podání. Dokáže zohlednit věkové zvláštnosti? Bude soustředěně směřovat ke smysluplným výchovným cílům? Třeba ano. Ale třeba není určitě a stát by měl mít zájem na tom, aby jím posvěcená zařízení vychovávala děti kvalitně.

Jasná pravidla, tzv. standardy péče, chybí nyní i ve stávající péči o děti do tří let. Nejen soukromá zařízení, ale ani státní jesle, nemají konkrétní pokyny pro poskytování péče. Kontroluje se množství záchodků a výška umyvadel, úroveň výchovně-vzdělávací práce se ovšem řízeně neřeší. Na formulaci standardů péče pracuje ve spolupráci s odborníky aktuálně Klub K2, který má s péčí o děti bohaté zkušenosti. „Obáváme se, že vznik dětských skupin kvalitu péče o předškolní děti ještě sníží,“ říká Regína Dlouhá, ředitelka Klubu K2. „Standardy kvality by měly pomoci rodičům zorientovat se při výběru zařízení a zřizovatelům ukázat, co by neměli ve svém zařízení opomenout,“ vysvětluje. „Pozitivně vnímáme, že se ve znění zákona o dětské skupině objevila nutnost mít vlastní plán výchovy a péče. Takový dokument může být pro rodiče vodítkem při výběru zařízení, může být jistým ukazatelem kvality.“ Z čeho bude ale zařízení při formulování svého výchovně-vzdělávacího plánu vycházet, jaké si stanoví cíle, na co by měl být kladen důraz, to jasné není. Pokud nebudou podmínky přesně specifikovány, nelze očekávat zaručenou kvalitu.

Zdroj: rodina.cz

  g+   sdílet