V roce 2013 bylo na území ČR registrováno přes tři sta tisíc trestných činů

  g+   sdílet  

policie

V České republice bylo v roce 2013 zaznamenáno 325 366 trestných činů. Jedná se o čtvrtý nejnižší počet trestných činů od roku 1993, tedy za posledních 21 let. 

Podle náměstka policejního prezidenta plk. JUDr. Kučery není jediná příčina meziročního pohybů a výkyvů v počtech trestných činů. Je mnoho faktorů a příčin, které na území České republiky ovlivňují registrovanou kriminalitu. „Z dlouhodobého hlediska je statistika kriminality ovlivňována bezpochyby stylem života společnosti (konzumní životní styl, zneužívání návykových látek), novými trendy kriminality, ale zejména legislativní úpravou trestního zákoníku, kriminalizací resp. dekriminalizací určitých jednání, řekl náměstek Kučera. Vývoj kriminality je rovněž ovlivňován činností policie a prostředky, kterými policie disponuje a jsou ji poskytovány. Statisticky se to projevuje zejména v objasňování zjištěné kriminality, ve statistickém nárůstu odhalené latentní kriminality (např. drogová kriminalita), ale i v investici v předcházení nežádoucího jednání, v prevenci.

Nejvyšší počet trestných činů ve vztahu k celé republice zaznamenává hlavní město Praha, Moravskoslezský a Středočeský kraj. V Praze je podle náměstka Kučery spáchána čtvrtina trestných činů. Při meziročním porovnání, tedy se statistikou roku 2012, došlo ke zvýšení registrované kriminality ve všech krajích (kromě kraje Královéhradeckého). K největšímu nárůstu došlo opět v Praze (o 13,4 %), v Ústeckém (8,8%) a Libereckém kraji (7,4%). Nárůst se promítl do téměř všech sledovaných kategoriích kriminality.

Objasněnost trestných činů se dlouhodobě pohybuje přes 40 %. V loňském roce dosáhla hodnoty 43,7 %. „V absolutních číslech jsme objasnili 129 182 trestných činů a dodatečně 13 025 skutků, tedy celkem 142 207 skutků, tj. o 8 834 skutků více než v roce 2012. (39,70%, +0,24%). V roce 2013 bylo průměrně denně spácháno 891 trestných činů, nejvíce se jich stalo v pátek (16,4 %), nejméně v neděli (12,6 %)“, sdělil náměstek Kučera.

Největší podíl na celkové kriminalitě mají majetkové delikty, nicméně největší škody jsou způsobeny hospodářskou kriminalitou, a to i přesto, že hospodářské delikty jsou v celkovém objemu kriminality zastoupeny 9% (dosahují 67% z celkové zjištěné škody).

Zdroj: Policie ČR

  g+   sdílet