Pozor na množící se vloupačky do sklepů. Víte, jak zabezpečit svůj suterén?

  g+   sdílet  

487019163

Počet vloupání do sklepů přibývá. Lidem mizí jízdní kola, dílenské nářadí nebo uložené sportovní vybavení. Policisté nezřídka řeší i případy, kdy zloděj odcizí z jediné kóje věci za více než 100 tisíc korun. Mezi nejrizikovější patří sklepy v panelových a obytných domech, zejména pak na sídlištích velkých měst. Ušetřeny však nebývají ani kóje v menších obcích. Zloději spoléhají na slabou úroveň zabezpečení i prostou nevšímavost lidí.

Triky zlodějů a nevšímavost lidí

„Lupiči využívají toho, že sklepní prostory nejsou lidem příliš na očích a také riziko, že bude zloděj přistižen při činu, je poměrně malé. Ke krádežím dochází nejen v noci, ale i přes den. Zlodějům navíc usnadňují práci samotní obyvatelé. Pachatelé zazvoní na zvonky a pak už jen počkají, až je nějaký důvěřivec pustí, nebo zkrátka proklouznou s obyvatelem, který odemkl dveře. Úroveň zabezpečení sklepů je slabá, zloději zdolají obvykle užívanou petlici nebo visací zámek za pár minut, hlavní dveře do sklepních prostor navíc bývají často odemčené,“ říká Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT, odborník na zabezpečení.

483836723

Jak zabezpečit sklep před zloději 

Bezpečnost sklepních kójí zvýší instalace kamerových systémů a důsledné zamykání sklepních prostor. „Každopádně i tady platí, že základem jakéhokoliv zabezpečení jsou dveře. Proto jednoznačně doporučujeme instalaci kvalitních bezpečnostních dveří minimálně do vstupu oddělující chodbu od sklepních kójí. V samotných kójích může být praktické zabudování pevných ocelových ok do sklepní podlahy, které se hodí například k uzamykání kola lankovým zámkem, sedlo je nejlépe demontovat. Jestliže má sklepní místnost okna, je nutné tyto stavební otvory zajistit bezpečnostní mříží nebo fólií,“ říká odborník za zabezpečení domácností Ivan Pavlíček.

483837801

Pojištění sklepní kóje

Znesnadnit zlodějům vstup do domu a pohyb ve společných prostorech je důležité. Nezapomínejte však také na odpovídající pojištění věcí. V rámci pojištění domácnosti si můžete pojistit věci v uzamykatelných prostorách, ať už jde o sklepní kóje nebo třeba garáže. „Zpravidla platí, že čím lepší úroveň zabezpečení sklepa, tím vyšší limity pojistného plnění. Jestliže zloděj překoná dveře uzamčené obyčejným dózickým zámkem, může pojištěnému vzniknout nárok na plnění až do výše 50 tisíc korun. Jsou-li věci umístěny v uzavřeném prostoru, jehož dveře jsou uzamčeny například bezpečnostním zámkem nebo celoplošnou závorou, limit pojistného plnění může dosáhnout až na 300 tisíc korun,“ informuje Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny.

  g+   sdílet