Zámky od podomních prodejců? Mohou se prodražit hned dvakrát

  g+   sdílet  

474182635

(Praha, 15. 8. 2014) – „Koukám na váš zámek, to tedy nemáte vůbec dobré,“ praví neznámý sympatický muž v nových montérkách, kterému jste právě otevřeli dveře. „Ale nebojte se, za pouhých pár tisíc vám můžu hned namontovat lepší,“ utěšuje vzápětí. Že jste se s tím ještě nesetkali? Máte štěstí. Podomní prodej v poslední době nerýžuje jen na „levnější“ elektřině či plynu nebo „výhodných“ úvěrech, nyní už vám ochotní prodejci namontují i zámek do dveří. Je dobrý nápad jejich nabídky využít? Ovšemže ne. 

Aktivit různých firem, které dveře od dveří nabízejí údajně neprůstřelnou zabezpečovací techniku, si povšimli i přední výrobci zámků na českém trhu. Již před pár lety probíhal podobný případ českými médii a zajímala se o něj i policie, ale šejdíře to očividně nezastavilo.

78523002

Nejisté, předražené, nekvalitní

„Mám o podomním prodeji zámků zprávy z celé republiky, od Liberce až po Moravu,“ říká Jan Hrnčíř ze společnosti ASSA ABLOY, která vyrábí zámky známé české značky FAB. „Důrazně doporučuji všem, kteří se s ním setkají, dotyčného prodejce okamžitě vyprovodit,“ varuje.

Důvodů k tomu je celá řada. Nabízí se ten hlavní – zámek vám montuje někdo, koho neznáte, a po úspěšné montáži vám předá sadu klíčů. Jak si můžete být jistí, že si „prodejce“ jeden nenechal a nešetří si ho na příští dopoledne, kdy byt navštíví znovu? Odpověď je prostá – nemůžete. Bezpečnostní riziko je tedy značné.

179653160

„Obecně také platí, že výrobky bývají nehorázně předražené. Za vložku, kterou na prodejně dostanete za šest stovek, a desetiminutovou montáž si jsou schopní naúčtovat třeba tři a půl tisíce,“ říká Jan Hrnčíř.

Jistota je kamenná prodejna

V tom lepším případě nadsazují podomní prodejci ceny výrobků, které si objednali v českých velkoobchodech. V tom horším si donesou levný „šunt“ z ciziny, ke kterému si v Čechách nemůžete ani nechat vyrobit další klíče, neboť zde nikdo nemá příslušné polotovary – nemluvě o tom, že se často jedná o chabé stavební vložky, kterými nezabezpečíte ani kůlnu. „Zapomenout také můžete na bezpečnostní certifikáty, které jsou nutné k případnému jednání s pojišťovnou, nebo na originální obaly,“ varuje Jan Hrnčíř.

Ilustrační fotografie

Pokud se z nějakého důvodu domníváte, že zabezpečení vašeho majetku je nedostatečné, existují mnohem lepší a bezpečnější způsoby, jak to napravit. Nejlepší je využít služeb některého z certifikovaných zámečníků ve vašem okolí, hrát takzvaně „na jistotu“. Dobrému zámečníkovi stačí prostá fotografie zavřených dveří a jeden pohled na váš klíč, aby poznal, zda jste „opevněni“ dostatečně, a navrhl odpovídající řešení. A pokud v okolí žádný takový zámečník není? „Poradit vám dokáží i sami výrobci, pokud jim fotografii pošlete e-mailem. Pokud například máte zámek FAB, stačí obrázek zaslat na info@assaabloy.cz , kde vám rádi pomohou. Podobnou službu nabízí i jiné firmy,“ uzavírá Jan Hrnčíř.

Zdroj: www.fab.cz

 

  g+   sdílet