ECALL: OD BŘEZNA 2018 POVINNĚ

  g+   sdílet  

uamk

Od března 2018 bude patřit mezi povinné prvky výbavy nově vyráběných automobilů v zemích EU také systém eCall. Tedy automatické tísňové volání na linku 112.

Dodejme, že ÚAMK byl z těch, kdo v samém začátku nejen podporoval tuto myšlenku, ale testoval tato zařízení v rámci mezinárodního programu jeho ověřování v praxi. Navíc se zasazoval o to, aby byl eCall zaveden co nejdříve, protože prokazatelně zachrání další lidské života při haváriích na silnicích.

Takže – schválení evropským parlamentem ustanovení, které zavede povinné používání eCallu, považuje ÚAMK za správné rozhodnutí.

Jedná se o elektronické zařízení využívající řady čidel umístěných v moderních vozech, které dokáže v řádu sekund vyslat na linku 112 informaci o havárii vozu. O tom, kolik je ve vozidle cestujících (podle čidla zapnutí bezpečnostních pásů), jakou rychlostí jelo, které bezpečnostní prvky, jako například airbagy, byly aktivovány…

Takže ještě před výjezdem dostanou záchranáři řadu potřebných informací. No a samozřejmě tu podstatnou – vyslaný signál přesně určí místo, kde k havárii došlo. Při jízdě totiž eviduje poslední 3 GPS polohy.

Možnost, okamžitě vyslat pomoc, může znamenat záchranu životů a zmírnění následků. Předpokládá se, že eCall může ročně zachránit na evropských silnicích až 2000 lidských životů. Pozdní příjezd k havárii totiž v řadě případů znamená smrt.

Vedle automatického volání bude k dispozici také možnost tlačítkem zavolat pomoc i podle vlastního rozhodnutí řidiče nebo spolujezdce. Umístění mikrofonu a reproduktoru navíc dovolí komunikovat se záchranáři a například do jejich příjezdu poskytnout zdravotní pomoc ostatním cestujícím.

Občas byly slyšet výhrady k dvěma stránkám věci: možnosti sledování osob v autech a zvyšování cen nových vozů.

V prvním případě je na místě uvést, že tento systém je jednoznačně zaměřen a záchranu životů a není „velkým okem“ sledujícím občany. Navíc záchrana tisíců životů má vyšší váhu než určité možné omezení.

Pokud jde o druhou výhradu – další navýšení ceny vozů, pak lze uvést, že dnes se cena zařízení eCall pohybuje asi kolem 800 Kč a je zjevné, že jeho masová výroba cenu ještě dost podstatně sníží. A opět musíme za ÚAMK dodat – lidské životy mají mnohem vyšší cenu.

Zdroj: UAMK

  g+   sdílet