IDET – právě probíhá veletrh technologií pro kvalitnější obranu a vyšší bezpečnost

  g+   sdílet  

IDET

V úterý 19. května se v Brně otevřeli brány 13. mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET – jedné z nejvýznamnějších přehlídek obranných technologií ve střední a východní Evropě. Pro český obranný a bezpečnostní průmysl jde o mimořádnou příležitost komplexně prezentovat svou nabídku potenciálním zákazníkům z celého světa. Třináctý ročník se koná v době rostoucích bezpečnostních rizik a stoupající ochoty vlád investovat do obranných technologií. Tato situace se odráží ve zvýšeném zájmu o účast: na veletrhu IDET 2015 se ve dnech 19. až 21. května představí 331 vystavujících firem, tj. přibližně o desetinu více než před dvěma lety. Spolu se souběžně konanými mezinárodními veletrhy požární techniky a služeb PYROS, bezpečnostní techniky a služeb ISET a prostředků osobní ochrany, bezpečnosti práce a pracovního prostředí INTERPROTEC půjde o přehlídku produktů a služeb 450 vystavujících firem. Díky termínovému spojení veletrhů armádní, bezpečnostní a protipožární techniky návštěvníkům získají na jediném místě přehled o nabídce několika příbuzných oborů, aktuální informace i nové kontakty.

IDET má klíčový význam pro domácí obranný a bezpečnostní průmysl, tradičně velmi silné výrobní odvětví, které exportuje přibližně čtyři pětiny své produkce a v poslední době se mu daří uplatňovat jak v zemích jihovýchodní Asie nebo Blízkého východu, tak na nejnáročnějších trzích USA a EU. Jak zaznělo 11. května na 19. valné hromadě Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP), podle neoficiální zprávy o obchodu s vojenským materiálem byl rok 2014 nejúspěšnějším rokem našich exportérů od roku 1994. K dalším úspěchům českých výrobců by měl přispět právě veletrh IDET 2015, jehož proexportní roli aktivně podporuje Ministerstvo obrany ČR. Na brněnské výstaviště tak opět míří řada odborníků ze zahraničí včetně armádních a ministerských delegací, zástupců NATO, NSPA a poprvé také delegace European Defense Agency (EDA).

Dominantní prostor veletrhu IDET opět zaujme společná expozice Armády ČR a Ministerstva obrany ČR umístěná v pavilonu P a na venkovní ploše mezi pavilony P a K. Symbolicky by měla zobrazovat vojenskou základnu při nasazení AČR, ale pro vystavovatele je rozsáhlá expozice především důležitou demonstrací záměrů vedení resortu a české vlády výrazně modernizovat armádní techniku. Vlastní expozice letos budou mít také ministerstva obrany Polska a Slovenska a dále asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Maďarska, Polska, Rakouska a Litvy. Chybět nebude ani stánek NSPA – NATO Support Agency. K největším vystavovatelům ročníku patří společnosti jako Excalibur Army, Tatra Export, britský BAE Systems International, Omnipol, STV Group, VOP CZ, Česká zbrojovka, SVOS či Polish Armaments Group.

Vojenští experti z mnoha zemí do Brna míří na prestižní odborné konference, jejichž program je letos obzvlášť nabitý. Zahajovací konference Security Trends v gesci AFCEA se bude zabývat zejména trendy, hrozbami a výzvami v oblasti bezpečnosti, novými technologickými trendy pro bezpečnější Evropu a vědou a výzkumem jako prostředkem pro rozvoj společnosti. Univerzita obrany Brno tradičně pořádá odborné konference CATE (Community-Army-Technology-Environment), se čtyřmi dílčími konferencemi na témata Vojenské technologie 2015, Distanční vzdělávání, Simulace a komunikace, Bezpečnost a ochrana informací. Ve spolupráci s NATO se bude konat konference na téma Logistika a ekologie v ozbrojených silách – Budování mnohonárodnostních logistických schopností (MO MLCC). V neposlední řadě se v Brně bude jednat také o stále aktuálnější problematice kybernetické bezpečnosti.

Na své si přijde také široká veřejnost a hlavně obdivovatelé špičkové armádní, hasičské a policejní techniky. Brněnské výstaviště může díky velkým prostorám nabídnout skutečně unikátní podívanou na speciální vozidla v akci i dynamické ukázky zásahů složek IZS. Dějištěm doprovodného programu pro veřejnost bude IDET Arena za pavilonem Z vybavená terénním polygonem a návštěvníci se mohou těšit mj. na stále populárnější bezpilotní prostředky – drony. Zapojit se mohou i děti, které si s preventivním programem Hasík vyzkouší třeba simulované hašení hořícího domku…

Více informací získáte na www.bvv.cz

  g+   sdílet