Loupil v domech ve třech krajích. Okradeným se smál

  g+   sdílet  

http://svetvbezpeci.cz/pe_app/clientstat/?url=www.dreamstime.com/stock-images-hand-door-image22876604

Za necelý rok vykradl přes 50 domů hned ve třech krajích. V domech na Pardubicku, Chrudimsku, Jičínsku a Brněnsku způsobil škodu za téměř 1,5 milionu korun, kradl zejména peníze a šperky, případně i drobnou elektroniku. Jak uvedli pardubičtí kriminalisté, kterým se jej podařilo zadržet, nestačilo mu jenom se obohatit nakradeným lupem. Občas se zároveň bavil tím, že okradené probudil, pozdravil a pak zmizel. Kriminalistům totiž prozradil, že toto jej, kromě samotných odcizených věcí, při vykrádání domů bavilo. Nyní je již ve vazbě a hrozí mu dva až osm let vězení. Vězení pro něj není žádným novým prostředím, před lety byl podmínečně propuštěný, odpykával si trest za krádež kovů. 

A právě na problém narušení prostoru upozorňují dva odborníci: Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT, která se specializuje na zabezpečení bytů a domů, a také psychiatrička MUDr. Dana Dufková. Vedle hmotné škody je totiž narušení soukromého prostoru pro okradené dlouhodobější ranou.

„Jak se člověk s vykradením vyrovná, záleží na mnoha faktorech. Silnější osobnosti nebo rodiny, které žijí stmeleně, většinou reagují tak, že uklidí, rozhodnou se pro nové a lepší zajištění bytu, nakoupí si nové věci a snaží se vyrovnat s tím, že jim byly odcizeny i drahocennosti, které již nebude možné nahradit. Slabší jedinci, kteří žijí často osamoceně a senioři mohou reagovat velmi silně a může se u nich vytvořit posttraumatická stresová porucha, která jim následně značně komplikuje život. Trpí například poruchami spánku, kdy se jim ve spánku opakuje celá situace vykradení. Dále trpí úzkostmi, které mohou gradovat do nejrůznějších fobií, celkové sociální staženosti a nedůvěry k ostatním lidem,“ popisuje možné důsledky vykradení psychiatrička MUDr. Dana Dufková.

Výše škody a fakt, zda policie dopadne viníka, nehraje při opětovném získávání pocitu jistoty a bezpečí ve vlastním bytě či domě téměř žádnou roli. K většímu pocitu bezpečí pomůže vylepšení zabezpečení bytu. „Jestliže máte na běžných dveřích zámkové vložky starší více než deset let, je vysoce pravděpodobné, že dveře zloději neodolají. Nepomůže vám ani dílčí výměna vložky za kvalitnější. Zjednodušeně platí, že zloději odolají pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné,“ doplňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti Next. “U přízemních bytů či rodinných domů je nutné hlídat, abychom nenechávali pootevřená okna a také jsou vhodné bezpečnostní fólie, které zabraňují rozbití skleněné výplně oken či balkónů,” dodává Ivan Pavlíček z NEXT.

Podle údajů Policie ČR vznikly v roce 2014 v celé republice po vloupáních škody za 1,7 miliardy korun. „Zloději stále častěji používají moderní metody, namísto páčidla či jiných metod násilného vniknutí. Více než dvě třetiny vloupání pak zůstávají neobjasněny,“ doplňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT.

  g+   sdílet