Chystáte se na letní dovolenou? Zloději ne! Další pohled jak se připravit na čas odpočinku.

  g+   sdílet  

http://svetvbezpeci.cz/pe_app/clientstat/?url=www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-couple-carrying-luggage-image29650457

V létě přibývá vloupání do rodinných domů a bytů, protože zůstávají kvůli dovoleným častěji prázdné. Pokud chcete zabránit řádění zlodějů, je dobré myslet na zabezpečení domácnosti, a to nejen mechanické a elektronické, ale také dodržovat řadu opatření, kterými nevědomky usnadňujete zlodějům práci. 

Sdílnost na sociálních sítích

Současná facebooková generace je nadmíru sdílná během komunikace na sociálních sítích, což zvyšuje riziko vloupání. Zejména mladí lidé se rádi pochlubí svými plány na exotickou dovolenou, prozradí, kdy vyrazí a na jak dlouho. Opatrní mnohdy nebývají ani jejich rodiče, kteří na sociálních sítích dávají na odiv své majetkové poměry a zveřejňují fotografie cenností. „Jedni ani druzí si neuvědomují, že veřejně přístupné a nijak nechráněné profily slouží zlodějům jako vodítko. Snadno a rychle si pak zmapují terén a půjdou najisto,“ varuje Ivan Pavlíček.

Vstupní dveře

Pokud se rozhodnete pro prevenci vloupání, třeba i nezávisle na období dovolených, smysluplné je začít u dveří. Jsou hlavním vstupním místem většiny zlodějů. Pokud lupič vnikne oknem, zabráníte mu vynášet lup pohodlně a nenápadně dveřmi. Bezpečnostní dveře, které odpovídají třetí, lépe však čtvrté bezpečnostní třídě, jsou nejzákladnějším systémem. „Řada lidí však řeší zajištění vstupních dveří pomocí dílčích opatření. Například si pořídí několik dodatečných zámků nebo závoru. Bohužel si však neuvědomují, že při montáži je obvykle potřeba provrtat obvodové latě dveří. Tímto krokem zeslabí jediný pevnější prvek běžných dveří a práci zlodějům spíše usnadňují,“ varuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností.

Zatažené žaluzie

Zloději snadno vstupují do obydlí také oknem. Stačí nadzvednout okenní křídlo, odemknout šroubovákem obvodové kování, nebo prostě vybít prosklenou tabuli a otočit kličkou. Pozor si dejte na zatažené závěsy, žaluzie a rolety, zbytečně tak přitahujete pozornost. Pro zloděje je to jasný signál toho, že nejste doma a může nerušeně loupit.

Sousedé a okolí

Pokud bydlíte v rodinném domku, je dobré dbát na dostatečné osvětlení vašeho pozemku, především u vchodových dveří. Zloděje často odradí také udržovaná zahrada, především posečený trávník značí, že je v domě někdo stále přítomen. Nenechávejte na zahradě ležet žádné nářadí či žebřík, které by mohli usnadnit práci zlodějům. „V bytě i domku doporučuji udržovat dobré sousedské vztahy, které pomohou zvýšit bezpečnost vašeho obydlí, tím že si nejste navzájem lhostejní,“ uzavírá Ivan Pavlíček ze společnosti Next.

  g+   sdílet