Svět záchranářů se otevře již 12. září. Přijďte se podívat a poučit!

  g+   sdílet  
Svět záchranářů - zdroj: Karlovy Vary

Svět záchranářů – zdroj: Karlovy Vary

Pokud jste si všimli, že vedle KV Areny roste něco zajímavého, nemýlíte se. Na tomto místě se 12. září otevírá Svět záchranářů – Centrum zdraví a bezpečí, které vybudovalo město Karlovy Vary za podpory dotace EU ve spolupráci se záchranáři. 

Ptáte se, o co půjde? Návštěvníci se zde setkají s naprosto unikátním a ve střední Evropě ojedinělým městečkem záchranářů. Děti a školáci se v Centru budou učit, jak předcházet rizikům a nástrahám, která na ně číhají v běžném životě. Získají tak základní znalosti a vědomosti, které je ale ještě potřeba uvést v praxi. Asi s námi budete souhlasit, že právě praxí a vlastním prožitkem si člověk nejlépe vyzkouší, jak je schopen v dané situaci zareagovat.

A proto jsou ve Světě záchranářů postaveny domečky tematicky zaměřené na různá rizika. Najdete zde např. domeček požárů, stanoviště policie, nemocnici se skutečnou sanitkou nebo třeba také běžnou domácnost. Nebezpečné situace jsou v těchto domečcích naprosto věrně simulovány. Cílem centra je naučit děti v takových situacích správně reagovat. Prostředí je opravdu autentické, bylo vytvořeno projektanty, kteří se podílejí na natáčení filmových scén. Pro příklad si představte právě např. domeček domácnosti, kde jednou ze situací je simulace vzniku požáru v kuchyni. Víte, jak se zachováte? Udělali byste podruhé něco jinak? I na takové otázky by návštěvníci centra měli umět odpovědět. Pro názornost pak mají možnost vidět místnost, která vypadá jako po skutečném požáru.

Svět záchranářů je určen pro širokou veřejnost. Proto pro své návštěvníky má nachystány programy tematicky zaměřené na specifická rizika. Děti z mateřinek, základních i středních škol, se na ně budou moci objednávat a v několika hodinách si pomocí zážitkové pedagogiky vyzkoušet řešení nebezpečných situací na vlastní kůži. Do svého budoucího života by si měli odnést především to, že mají hlavně předcházet nebezpečí, nebát se v první chvíli správně zareagovat a také, že je důležité umět přivolat pomoc a zachránit tak i život. V areálu najdete i nové dopravní hřiště se železničním přejezdem a plně funkčními semafory pro výuku rizik v dopravě a dopravní výchovu jako takovou. V Centru se budou moci vzdělávat a prakticky připravovat i jiné cílové skupiny obyvatelstva, jako třeba záchranáři, senioři, maminky s dětmi. K dispozici je kromě jiného i moderní přednáškový sál.

12. září od 10 hodin se ve Světě záchranářů připravte na bohatý program. Jeho součástí bude prohlídka celého areálu Světa záchranářů, budete moci nahlédnout do jednotlivých domečků, ale také pozorovat ukázky hasičů, policistů a záchranářů v akci. Také se naučíte, jak správně poskytnout pomoc. Srdečně vás zveme spolu s městem Karlovy Vary na slavnostní otevření. Těšíme se na vás!

Více na: www.karlovyvary.cz

  g+   sdílet