Víte, kdo brzdí rychleji?

  g+   sdílet  

aaa

V tomto velkém testu jasně ukazujeme rozdíly v brzdné dráze jednotlivých dopravních prostředků. Pro porovnání bylo vybráno snad vše, co lze na silnici běžně potkat. Stanovená rychlost, ze které se brzdilo, byla stanovena na 80 km/h, což simuluje rychlost na okresních silnicích mimo obec nebo na rychlostních silnicích ve městech. Který z dopravních prostředků zabrzdil na nejkratší možné dráze? Koho typujeme? Motocykl? Osobní automobil?

Častou příčinou dopravních nehod nejen u nás, ale i v Rakousku a dalších zemích, je nevěnování se řízení vozidla nebo nedodržování dostatečné bezpečné vzdálenosti od vozidla vpředu. Řidiči často zapomínají na to, že brzdný účinek není takový, jako výkon jejich auta. Neuvědomují si, že s rychlostí, se zásadně prodlužuje brzdná dráha. Proto jsme ve spolupráci s evropskými kolegy vyzkoušeli na uzavřené letištní ploše v Rakousku, jaký dopravní prostředek zabrzdí na nejkratší a jaký naopak na nejdelší dráze když jede 80. kilometrovou rychlostí.

Do testu byly zařazeny tyto dopravní prostředky:

  • VW Golf, celková hmotnost 1860 kg
  • BMW X3, celková hmotnost 2365 kg
  • BMW X3 + karavan, celková hmotnost a 3415 kg
  • BMW 1200GS, celková hmotnost 450 kg
  • Mercedes Sprinter, celková hmotnost 3500 kg
  • Dethleffs Globebus T4, celková hmotnost 3499 kg
  • DAF XF 460 FT, celková hmotnost 40 000 kg

Všechna vozidla byla v testu plně naložena, pak se rozjela na rychlost 80 km/h a ve stejný okamžik začala nouzově brzdit (nebere se tedy v potaz reakční doba řidiče, která představuje v 80 kilometrové rychlosti 22 metrů). Znovu se potvrdilo, že naložený 40 tunový kamion nezastaví na stejné dráze jako dodávka nebo osobní auto. Pro někoho může být překvapením, že třeba nejlehčí motocykl nezabrzdí rychleji než osobní vůz.

PŘEHLED BRZDNÉ DRÁHY A ZBYTKOVÉ RYCHLOSTI OPROTI OSOBNÍMU VOZIDLU

kdo brzdí

Velice zajímavou informací je zbytková rychlost u jednotlivých vozidel oproti osobnímu vozidlu. Například motorka se může rovnat autu s karavanem a když bude brzdit 40 tunový kamion, tak v osobním voze budete stát, ale on v tu dobu bude mít ještě rychlost 48 km/h. Je to jako kdyby jel ve městě.

Zdroj: ÚAMK

  g+   sdílet