Pozor, komu svěřujete klíče od své nemovitosti. Zloděj, který má klíč, jde na jisto. Hrozí krádeže cenností i dat

  g+   sdílet  

Praha, 11. ledna 2018 – Víte, kdo všechno má klíče od vaší domácnosti? Přestože stále více lidí dbá na zabezpečení svého domova, někdy nerozvážně podlehnou okolnostem. Opatrnost je obzvláště důležitá v případě svěření klíčů od nemovitosti jakékoliv třetí osobě. Takové situace mohou nastat například při úklidu, rekonstrukci nebo v případě podnájmů. „Ve chvíli, kdy svěříte klíč neznámé osobě, žádné zabezpečení vám nepomůže,“ varuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti Next.

Ivan Pavlíček - Next, Praha 25. února 2015

 

Většina lidí si ani neuvědomuje, kde všude může číhat nebezpečí. Důležité je tak kromě kvalitního zabezpečení také selský rozum a důkladné zvážení, komu dát k dispozici klíče od bytu či domu. Nebezpečí často hrozí od špatně prověřených uklízeček, které jsou v českých domácnostech stále vyhledávanější, ale stejně tak například od řemeslníků. Obezřetnost je na místě určitě i v případě hostování cizích lidí a využívání některých služeb, jako třeba Airbnb nebo CouchSurfing, přestože tyto služby za své hosty ručí. „Vždy když někomu cizímu svěříte klíč od své nemovitosti, riskujete, že si například pořídí jeho kopii, nebo vás rovnou vykrade. Navíc v případě, že nejsou na bytě známky násilného vniknutí, nemusí pojišťovny uznat náhradu škody,“ upozorňuje Ivan Pavlíček.

http://svetvbezpeci.cz/pe_app/clientstat/?url=www.dreamstime.com/stock-image-stealing-all-valuables-shot-robber-table-image72315691

Opatrnost je na místě nejen kvůli běžným cennostem, ale také v případě, že máte doma citlivá data, která jsou velmi snadným a nenápadným cílem. Majitelé si kolikrát ani nemusí hned všimnout, že o data přišli. Lukrativním lupem se tak často stávají kromě notebooků, tabletů nebo smartphonů i externí disky, které obsahují informace, jež lupič může zpeněžit nebo jinak zneužít. „Stále častěji se setkáváme se skutečností, že lupiči cíleně ve vykrádaných bytech hledají data. Z mnoha nezabezpečených notebooků nebo chytrých zařízení se totiž snadno mohou dostat k velmi citlivým a zneužitelným informacím nebo třeba do internetového bankovnictví. A pokud se jim podaří zcizit zároveň i telefon, mají pak elegantní přístup i k autorizaci transakcí,“ říká Ivan Pavlíček.

Ilustracni_foto_Next_(1)

„Vedle kvalitního zabezpečení domácnosti bezpečnostními dveřmi minimálně ve třetí bezpečnostní třídě také doporučujeme využívat alespoň základní zabezpečení nosičů a digitálních zařízení. Zámek vstupu do počítače nebo smartphonu by měl být samozřejmostí a lidé by se měli naučit také zamykat či šifrovat i externí disky, pokud na nich mají citlivé údaje,“ uzavírá Pavlíček z Nextu.

 

  g+   sdílet