Blíží se chatařská sezóna a s ní žně pro zloděje. Které regiony jsou nejohroženější?

  g+   sdílet  

S blížícím se jarem a stále sílícími slunečními paprsky lidé začínají odzimovávat své chaty a chalupy. Navážejí tam zpět hodnotné věci, které se tak přes týden mohou snadno stát důvodem pro vloupání. „Vzhledem k tomu, že chaty patří k nejslabším objektům, co se týká zabezpečení, jsou mezi zloději velmi populární. Navíc většinou vše, co zde najdou, snadno zpeněží,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení společnosti Next.

Ilustracni_foto_chalupa_NEXT (1)

Zloději během loňského roku napáchali ve víkendových objektech škody za více než 26,3 milionů korun. Objasněnost těchto případů je zhruba 30 % a náhrady škody se dočká jen málokterý majitel. Nejvíce vloupání do chat a chalup policejní statistiky evidují tradičně ve Středočeském kraji. Dalšími mezi zloději populárními kraji jsou Jihomoravský, Plzeňský, Moravskoslezský a Liberecký. Naopak nejméně se loupí ve víkendových objektech na Karlovarsku a v Praze.

Vyplatí se proto obezřetnost, dobré sousedské vztahy a vhodné zabezpečení víkendových objektů po dobu, kdy zůstávají bez dohledu. „Pokud na chatě nepobýváte celou sezónu, ale využíváte ji pouze víkendově, vyplatí se několik opatření, včetně zabezpečení, které váš víkendový či sezónní objekt před zloději ochrání,“ doporučuje Ivan Pavlíček ze společnosti Next.

Ilustracni_foto_zdroj_NEXT_(1)

A jak vloupání předejít? „Doporučuji nepodceňovat investici alespoň do základního zabezpečení jako jsou bezpečnostní folie na okna a sklené části dveří, kvalitní dveře a zámek a vyplatí se také dobré vztahy se sousedy. V případě horších bezpečnostních prvků se zaměřte, aby objekt působil udržovaně a neustále obývaně. Nenechávejte také na dohled žádné hodnotné věci, ani na zahradě ani za okny, kde by je mohli zloději snadno zahlédnout,“ uzavírá odborník na zabezpečení Ivan Pavlíček.

Ivan Pavlíček

Ivan Pavlíček

  g+   sdílet