Finanční gramotnost v iQLANDII aneb Bankomat peníze netiskne

  g+   sdílet  

V libereckých science centrech, iQLANDII a iQPARKU, odstartovaly v červenci speciální programy pro děti zaměřené na finanční gramotnost. Ty zde poběží po celé léto. V iQPARKU se bude jednat o workshop pod názvem „Kde se berou peníze“, během kterého se malí návštěvníci nejenom dozvědí vše o směnném obchodu, ale zkusí si i vytvořit vlastní bankovky. Na větší děti potom čeká v iQLANDII badatelská aktivita na téma „Nauč se hospodařit“. Oba programy podpořila společnost ČSOB, a. s.

foto: (c) Jiří Částka, www.MediaFoto.cz

„Je opravdu důležité děti v oblasti financí vzdělávat již od raného věku. Musí si totiž uvědomit hodnotu peněz a naučit se s nimi efektivně hospodařit. Mnozí lidé se dnes dostávají do dluhové pasti, a to jen proto, že jim chybí základní znalosti. Neumí si kolikrát ani pořádně sestavit rozpočet a pak se diví, že s výplatou ke konci měsíce nevycházejí,“ říká Petra Zákravská, programová manažerka science centra. Badatelská aktivita „Nauč se hospodařit“ začíná denně v iQLANDII ve 13 hodin, workshop „Kde se berou peníze“ v iQPARKU zase ve 14 hodin. „Vedle finanční podpory nám společnost
ČSOB, a. s., poskytla drobné dárky pro návštěvníky. Pro děti tak máme nachystané vaky na záda, lahve na pití nebo třeba bloky,“ doplňuje manažerka.

IQLANDIA foto: (c) Jiří Částka, www.MediaFoto.cz

Když peníze netiskne bankomat

„V rámci interního průzkumu jsme zjistili, že si hodně malých dětí myslí, že peníze tiskne bankomat. Proto jsme se zaměřili na základy. V iQPARKU tak malým návštěvníkům zábavnou formou vysvětlujeme, odkud se berou peníze, proč vznikly a jak vůbec vypadají a k čemu slouží ochranné prvky na bankovkách,“ dodává Petra Zákravská. „Moc se mi líbila hra na směnný obchod, měnila jsem třeba kravičku za boty,“ říká osmiletá Terezka, jedna z prvních účastnic workshopu.  V iQLANDII si starší děti už vyzkouší sestavit vlastní rodinný rozpočet. „Ty seznámíme jak s příjmy, tak i povinnými a nepovinnými rodinnými výdaji. Zjistí třeba, kolik vydělává taková prodavačka a jakou částku v průměru vydá za jídlo, dopravu, bydlení či zábavu. Dotkneme se i daní,“ uzavírá Petra Zákravská.

Harmonogram:

Workshop – Kde se berou penízeod 14 hodin v iQPARKU
Badatelská aktivita – Nauč se hospodařitod 13 hodin v iQLANDII

Více informací na: www.iQLANDIA.cz

 

 

  g+   sdílet