Digitalizace zachraňuje lidské životy: Continental představí na veletrhu užitkových vozidel IAA asistenční systém pro odbočení doprava

  g+   sdílet  
  • Asistenční systém na bázi radaru je v podání společnosti Continental vylepšen o kamery
  • Umělá inteligence navíc pomůže vyhodnotit chování chodců a cyklistů, a zajistí tak v budoucnosti ještě bezpečnější silnice
  • Continental jako společnost zaměřená na nejmodernější technologie předvede na 67.mezinárodním veletrhu užitkových vozidel IAA, jak díky digitalizaci dochází k velkému pokroku v městské a dálkové dopravě i ve správě vozového parku
  • Tisková konference společnosti Continental se koná 19. září ve 14.15

Společnost Continental na nadcházejícím 67. mezinárodním veletrhu užitkových vozidel IAA, který se koná 20. až 27. září v německém Hannoveru, představí návštěvníkům nejnovější asistenční systém pro bezpečné odbočování těžkých nákladních vozidel vpravo. Odborníci na jízdní asistenty velmi intenzivně pracují na nových generacích těchto zařízení. Continental již nyní nabízí systémy na bázi radaru určené do sériové výbavy, existuje ale i řešení pro dodatečnou montáž. Během několika příštích let se tyto asistenční systémy dále vyvinou díky použití kamer a následně i zapojením umělé inteligence.

Společnost Continental představí na 67. mezinárodním veletrhu užitkových vozidel IAA, jak dopravní odvětví vstupuje do nové digitální éry – v městské a dálkové dopravě i ve správě vozového parku.

Společnost Continental představí na 67. mezinárodním veletrhu užitkových vozidel IAA, jak dopravní odvětví vstupuje do nové digitální éry – v městské a dálkové dopravě i ve správě vozového parku.

Obzvláště v hustém městském provozu se může snadno stát, že se tahač s návěsem při odbočování srazí s cyklistou nebo chodcem. Tito nejzranitelnější účastníci silničního provozu se totiž snadno schovají do řidičova slepého úhlu. Z tohoto důvodu roste tlak na povinnou montáž asistenčního systému pro odbočování vpravo. Nedá se nicméně čekat, že by ji evropská legislativa během příštích několika let předepsala. Některé země jako například Německo proto spoléhají na to, že odbočovací asistent budou dobrovolně osazovat výrobci nebo přepravní společnosti, ať při objednávce nových vozů, nebo dodatečně na provozované kamiony. Proč? Systémy tohoto typu pomáhají předcházet velkému množství nehod, takže jsou již nyní velmi oblíbené. Snižují totiž i náklady spojené s opravami a prostoji. Společnost Continental se při intenzivním vývoji odbočovacího asistentu snaží zvýšit nejen bezpečnost a efektivitu v provozu, ale zároveň omezit falešná varování.

Tři generace bezpečnosti – od radaru přes kamery k umělé inteligenci

Moderní asistenční systémy, které již nyní Continental nabízí jako originální výbavu, dokáží řidiče nákladních vozidel varovat v okamžiku, kdy se chodec nebo cyklista ocitne ve slepém úhlu. Radarové systémy tohoto typu dovedou zjistit přesnou pozici účastníků provozu a vypočítat, za jak dlouho bude hrozit případná kolize. Druhá generace odbočovacího asistenčního systému půjde ještě dál. Aby zařízení dokázalo nebezpečné situace lépe odlišit od běžného provozu, doplní radarové snímače navíc kamery. Během několika málo let bude asistenční systém pro odbočování vpravo schopný správně vyhodnotit i velmi složité a nepředvídatelné situace v dopravě a řidiče podle toho varovat. Dojde rovněž k zapojení automatického nouzového brzdění. Dalším systémem, který bude možné použít, je rozpoznávání gest. Ten využívá strojové učení, umělé neuronové sítě a zobrazovací technologie k rozpoznání přijíždějícího cyklisty mnohem dříve, než bylo dosud možné. Umělá inteligence také předává odbočovacímu asistenčnímu systému informace o tom, kam chodec nebo cyklista směřuje.

Umělá inteligence pomůže asistenčnímu systému pro odbočování vpravo odhadnout chování chodců i cyklistů a zajistit tak v budoucnosti bezpečnější provoz.

Umělá inteligence pomůže asistenčnímu systému pro odbočování vpravo odhadnout chování chodců i cyklistů a zajistit tak v budoucnosti bezpečnější provoz.

Continental uvádí digitální inovací pod heslem „Make the digital leap!“

Prototypem systému rozpoznávání gest je již nyní vybaven předváděcí vůz společnosti Continental nesoucí označení Innovation Truck. Na trhu bude nové zařízení k dispozici během několika málo let. Návštěvníci hannoverského veletrhu se mohou s oběma generacemi tohoto systému seznámit přímo v předváděcím automobilu na volné ploše a na stánku Continentalu B11/A06 v hale 17.

Společnost Continental zde bude pod heslem „Make the Digital Leap!“ (Vstupte do digitální éry!) předvádět, jak velkou změnu přináší do dopravy digitalizace a rovněž jak vytváří nové možnosti pro úspory. Hlavním tématem budou konkrétní výzvy, kterým čelí městská doprava, správci vozových parků a dálková doprava. Pro ty Continental přináší řadu řešení. Před dvěma lety bylo pro IAA zvoleno motto „Tradition. Trust. Transformation.“ (Tradice. Důvěra. Transformace.) a společnost Continental v duchu tohoto hesla návštěvníkům ukáže, že vstup do digitálního světla může vytvářet nové příležitosti a především zajistit úspěch.

S razantním nárůstem městské dopravy roste i potřeba snížit celkové emise a omezit nehody. Řešení společnosti Continental prosazují udržitelnou městskou dopravu, která směřuje k cíli „Vision Zero“, tedy nulovému počtu smrtelných zranění při dopravních nehodách. Odbočovací asistenční systém je jenom jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout.

Pro všechny výrobce nákladních vozidel pro dálkovou dopravu jsou velkou výzvou povinné bezpečnostní systémy, zaváděné v reakci na rostoucí počet vážných nehod kamionů, a přísnější emisní normy. Podobně i přepravní společnosti stojí před stále náročnějším úkolem uhlídat náklady na palivo a co nejvíce zkrátit prostoje. Nejčastěji skloňovaným slovem v kancelářích správců vozového parku je efektivita. Kvůli vysoké konkurenci a relativně nízké provozní marži potřebuje každá přepravní společnost systém digitální správy, využívající údaje v reálném čase. Společnost Continental nabízí pokročilé znalosti z oblasti digitálních systémů a k tomu široké portfolio komponent, jako jsou pneumatiky, vzduchové měchy pérování, jízdní a asistenčních systémy, ale také řešení pro správu vozového parku. Díky tomu může nabídnout technologie, které zajistí úspěch v oblasti užitkových vozidel a vyhoví rostoucím nárokům v tomto odvětví.

Continental bude své nejnovější výrobky a řešení vystavovat v hale 17 na stánku B11/A06. Tisková konference věnovaná hlavním lákadlům výstavy se koná 19. září od 14.15 do 14.40 v salonku 3B kongresového centra.

 

 

 

  g+   sdílet