Statistika potvrzuje: letní sezóna láká zloděje, kritické jsou víkendy. Chránit se lze i krátkodobým řešením

  g+   sdílet  

Statistika největší tuzemské bezpečnostní agentury SECURITAS ČR za uplynulých 12 měsíců potvrzuje, že letní sezóna znamená vzrůst počtu incidentů. Její Centrála nouzových služeb eviduje ve třech letních měsících (červen-srpen) v průměru o 21 % výjezdů více než v jiných měsících. Loňský červenec a srpen s průměrným počtem 2 783 výjezdů dokonce předčily i oslavy konce roku. Týká se to zejména rodinných domů a drobných provozoven. V době dovolené je přitom možné chránit se i krátkodobě pronajatým zabezpečovacím balíčkem.

SECURITAS_Holiday Set

SECURITAS_CNS

Důvody letního nárůstu incidentů jsou různé. „Hlavní příčinou naší zvýšené pohotovosti je, že v letních měsících mění lidé své zvyky, často cestují a zaběhnutý režim ve střežených objektech se tak naruší,“ vysvětluje Michal Špelina, ředitel Centrály nouzových služeb SECURITAS. Dalším důvodem je počasí. Horké dny a tropické noci, typické pro červenec a srpen, nutí obyvatele domů a bytů otvírat okna, což vede k dalším poplachům a vyššímu počtu výjezdů zásahových vozidel.

O víkendu stoupá poměr ostrých výjezdů

Přestože v celkovém počtu výjezdů jednoznačně vedou pracovní dny, po odečtení planých poplachů už bilance tak jednoznačná není. Zatímco ve všední dny se pracovníci bezpečnostních agentur běžně setkávají s výjezdy planými – nejčastěji zapříčiněnými chybou uživatele –, o víkendu roste podíl tzv. ostrých výjezdů. Zloději totiž často využívají nepřítomnosti obyvatel nebo pracovníků střežených objektů. Specificky vychází z dat Centrály nouzových služeb (CNS) pátek. „Poslední pracovní den evidujeme oproti jiným dnům v týdnu nejvíce výjezdů na tísňová tlačítka – tedy nejvíce přepadení,“ potvrzuje Špelina.

Balíček pro krátkodobou ochranu prázdného bytu

Na základě nasbíraných dat vytvořil Securitas službu ušitou na míru letním měsícům, tzv. Holiday set. Riziko spojené se změnou režimu v létě, zejména při odjezdu na dovolenu, tak lze v případě bytů a domů jednoduše eliminovat. „Alarm napojený na operátora Centrály nouzových služeb je účinnou ochranou proti zlodějům. Díky přenosnému zařízení s integrovaným bezdrátovým zabezpečením, které je napojené na CNS, může ochránit svůj majetek v době dovolené každý. A to i v případě, že v běžném režimu bezpečnostní služby využívat nehodlá,“ říká Michal Špelina.

Služba je uživatelsky velice jednoduchá: Samotná instalace trvá několik minut a je k ní zapotřebí pouze elektřina. Holiday set obsahuje ústřednu EZS s GPRS komunikátorem připojeným na Centrálu nouzových služeb (včetně záložního zdroje a vnitřní sirény), bezdrátovou klávesnici, bezdrátová PIR čidla, bezdrátové klíčenky a vstupní kartu. Služba se platí na základě využitých dnů a nevyžaduje žádné další náklady. Cena začíná na 150 Kč/den.

 

 

 

  g+   sdílet