Hraniční přechody otevřeny, ale …

  g+   sdílet  

Za porušení pravidel stále ještě hrozí pokuta až 1 milion korun

V těchto dnech se po necelých třech měsících znovu otevřely všechny hraniční přechody s Rakouskem a Německem. Zároveň skončily stálé kontroly všech cestujících, kteří chtěli hranice překročit. Tolik ta příznivá zpráva. Zároveň však budou muset ti, kdo se vracejí do ČR, předložit negativní test na koronavirus nebo podstoupit 14denní karanténu. I to se má zřejmě 8. června změnit. Nicméně zatím platí následující pravidla, která přehledně sestavili odborníci ÚAMK.  

Otevření hraničních přechodů

Překračovat hranice do Rakouska či Německa na stanovených místech bude nyní možné bez časového omezení. Nadále ale bude podle ministerstva vnitra povinné dokládat při vstupu do Česka negativní test na nemoc covid-19. Zároveň zůstává v platnosti opatření neumožňující vstup do Česka za účelem turistiky. Za překročení vnitřní hranice mimo místo určené k překračování vnitřních hranic nebo úmyslné vyhnutí se kontrole hrozí pokuta až 50 000 korun. Za nedodržení opatření ministerstva zdravotnictví, například nedodržení podmínky předložit negativní test, nedodržení karantény nebo nezákonný vstup na území, je možné uložit pokutu až milion korun.

Občané EU na 72 hodin

Vláda také rozhodla, že občané Evropské unie a cizinci, kteří mají přiznané postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta v jiném státě EU, nově mohou maximálně na dobu 72 hodin vstoupit na území Česka. Také oni ale musejí mít negativní test na koronavirus a přicestovat za účelem ekonomické činnosti nebo návštěvy lidí, k nimž mají prokazatelnou rodinnou vazbu, včetně trvalého partnerského vztahu. Musejí také zároveň doložit adresu, na které se budou zdržovat.

Znovuotevření letišť

Kromě silničních a železničních hraničních přechodů se v Česku otevírají také další mezinárodní letiště. Pro lety v rámci schengenském prostoru budou moci lidé od úterý nově využít letiště v Brně-Tuřanech, Karlových Varech, Ostravě-Mošnově, Pardubicích a Praze-Kbelích. Dosud byla pro mezinárodní lety otevřena pouze pražská Ruzyně.

Další uvolnění ohledně roušek

Roušky nově nebudou muset při zachování dvoumetrových rozestupů nosit zaměstnanci po dobu, kdy vykonávají práci na jednom místě. Povinnost nosit ochranný prostředek dýchacích cest nebudou mít také plavčíci, trenéři a instruktoři vykonávající činnost u bazénů a dodržující odstup dvou metrů. Roušky nebudou muset mít ani řidiči vozidel veřejné dopravy, pokud nebudou v přímém kontaktu s cestujícími při jejich odbavení.

Od 27. 5. na Slovensko a zpět bez testu

Od středy by měli mít Češi a Slováci možnost cestovat mezi zeměmi bez nutnosti předložení negativního testu na onemocnění covid-19 a bez karantény, pokud se vrátí zpět do své země do 48 hodin.

Bratislava minulý týden umožnila obyvatelům země pod Tatrami vycestovat na 24 hodin do osmi evropských států, včetně Česka, Rakouska a Maďarska, aniž by po návratu na Slovensko museli nastoupit do karantény nebo předkládat potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus.

Bez testů po 8. červnu?

Další uvolnění hraničního režimu má nastat 8. června, kdy zřejmě Česko upustí od testů na covid-19 u lidí, kteří se budou vracet ze států, jež už budou z epidemiologického hlediska nerizikové. Mezi takové by podle všeho patřily: například Rakousko, Slovensko či Chorvatsko. Ministr zahraničí Tomáš Petříček později hovořil také o Řecku a Bulharsku.

Vycestování na 48 h

Od středy 27. 5. 2020 je opět možný volný pohyb osob mezi Českou republikou, Slovenskem a Maďarskem s tím, že návrat do domovské země je nutný do 48 hodin. Při překročení 48hodinové lhůty by se lidé museli i nadále prokazovat negativním testem na koronavirus, případně podstoupit karanténu. Aktuálně se řeší některé detaily se slovenskou stranou, včetně toho, jak bude lhůta kontrolována. Na české straně jsou od pondělí kontroly namátkové, a to by mělo platit i v tomto případě. Očekává se, že kontroly budou probíhat hlavně na slovenské straně. Možnost vycestování na 48 hodin platí od středy 27. 5. 2020 i pro cesty do Maďarska.

 

 

  g+   sdílet