Pět tipů, jak vybrat bezpečný trezor

  g+   sdílet  

Trezor je nezbytným vybavením do každé domácnosti i kanceláře, pokud potřebujete bezpečně uschovat důležité doklady, citlivé dokumenty, hotovost, šperky nebo jakékoliv jiné cennosti, a ochránit je před přístupem neoprávněných osob, zneužitím, zcizením nebo poškozením. Vybrat si z nepřeberného množství trezorů a sejfů, které jsou nyní na trhu k dostání, je však pro běžného uživatele takřka nemožné. Proto jsme pro Vás připravili pět tipů, které Vám při výběru pomohou.

DualSafe_DS_425_E_FP

  1. Odolnost proti vloupání je klíčovou vlastností trezoru. Celkovou odolnost proti vloupání udává bezpečnostní třída. Nejnižší bezpečnostní třídy trezorů jsou S1 a S2 (dle normy EN 14450), vyšší bezpečnostní třídy jsou pak 0-5 (dle normy EN 1143-1). U certifikovaných trezorů byste na vnitřní straně dveří měli najít štítek s uvedením bezpečnostní třídy. Čím vyšší je hodnota uložených předmětů, tím vyšší bezpečnostní třídu zvolte. Na trhu najdete také celou řadu trezorů bez certifikace. Ty jsou obvykle označované jako sejfy a jejich cena bývá nižší, jelikož nemusí splňovat technické standardy dané bezpečnostními normami. Jejich kvalita a odolnost se tak může výrazně lišit a jsou proto vhodné spíše pro uzamknutí cenností menší hodnoty.
  2. Protipožární odolnost je užitečnou vlastností u trezorů umožňující ochránit obsah trezoru před plameny a žárem v případě propuknutí požáru, což oceníte u citlivých předmětů, jako jsou např. papírové dokumenty. Pro tyto účely zvolte trezor s protipožární úpravou, která je standardně řešena izolační vrstvou v těle a dveřích trezoru a speciálním těsněním. Pořídit lze samozřejmě i trezory s protipožární certifikací.
  3. Bezpečný zámek je takový zámek, který se Vám bude především pohodlně obsluhovat. Dříve platilo, že jediné skutečně bezpečné zámky byly mechanické (na klíč, případně kombinační – s otočným knoflíkem). Díky výraznému posunu v technologickém vývoji však dnes již můžete koupit trezory i se zámkem na číselný kód (s elektronickou klávesnicí) nebo na otisk prstu (se čtečkou otisků), které nabízí maximální bezpečnost a bezpečnostní certifikaci. Elektronické zámky se většině uživatelů ovládají pohodlněji, nevyžadují přenášení a uschovávání velkého trezorového klíče a nabízejí pokročilé možnosti nastavení a ovládání, které dále zvyšují bezpečnost.
  4. Každý trezor je nutné ukotvit – ať už namontováním do nábytku, uchycením do zdi nebo podlahy a nebo, v případě stěnových trezorů, zazděním do stěny, případně podlahy. Toto opatření brání tomu, aby si zloděj trezor odnesl nebo odvezl a následně si jej v klidu otevřel jinde. Každý kvalitní trezor by měl mít již z výroby přípravu pro ukotvení a měl by být dodáván včetně doporučeného spojovacího materiálu. Montáž trezoru je vhodné přenechat odborníkovi.
  5. Nakupujte u důvěryhodného prodejce. Při nákupu trezoru navštivte prodejnu nebo e-shop prodejce, který se specializuje na zabezpečení nebo výlučně na trezory. Budete tak mít větší jistotu lepšího výběru a vyšší kvality trezorů. Dobrý prodejce by Vám měl pomoci s výběrem vhodného trezoru a měl by být schopen zodpovědět všechny Vaše dotazy a doložit příslušné certifikáty.

trezory-vyber

Doporučit můžeme například trezor DualSafe od německého specialisty na vývoj a výrobu trezorové techniky BURG-WÄCHTER. Tento trezor má certifikaci bezpečnostní třídy S2 a požární odolnosti 30 minut pro papír, vybaven je zámkem na klíč a nebo na kód a otisk prstu (obě varianty s bezpečnostní certifikací) a má přípravu pro ukotvení dnem a zadní stěnou. Zakoupit jej můžete v e-shopu nebo v kamenných prodejnách KLÍČOVÉHO CENTRA, exkluzivního distributora BURG-WÄCHTER.

 

  g+   sdílet