Jak zajistit bezpečné únikové východy

  g+   sdílet  

Ve všech budovách, kde se vyskytuje větší počet osob, je vlastník objektu povinen zajistit bezproblémový průběh evakuace osob v případě nenadálých událostí, zvláště požáru. Bezpečnostní normy vyžadují, aby veškeré dveře na únikových cestách – i pokud jsou uzamčené – bylo možné kdykoliv z vnitřní strany snadno odemknout a otevřít bez použití klíče, pouze stisknutím kliky nebo madla.

CISA Polaris

Tato funkce je zajištěna instalací panikových zařízení, tedy speciálních zámků a kování certifikovaných dle příslušné normy (EN 179 nebo EN 1125). Počet osob, které budou po dané cestě unikat, určuje, jaký typ zámku použít. Pokud se nejedná o více než 200 osob, pak postačují zámky s certifikací dle normy EN 179, ovládané klikou. V případě, že se na dané únikové cestě počítá s evakuací více než 200 osob, je nutné dveře osadit zámky ovládanými panikovou hrazdou – v souladu s normou EN 1125. Některé dveře navíc slouží jako požární uzávěry. V takovém případě musí být samotné dveře i na nich instalovaný panikový zámek protipožární.

Na výrobu vysoce spolehlivých panikových zámků a kování se specializuje italská společnost CISA, jež dodává velmi širokou škálu zařízení s certifikovanou panikovou funkcí i požární odolností v řadě variant a úprav. Nabízí tak profesionální řešení pro všechny druhy jednokřídlých i dvoukřídlých dveří na únikových cestách ve všech typech objektů – od bytových domů, přes hotely, až po obchodní centra, sportovní zařízení, administrativní budovy, školy či nemocnice.

CISA eFAST

Klasickým produktem CISA jsou nepřehlédnutelné černočervené panikové hrazdy. Ty ovšem výrobce umí dodat i v jakékoliv jiné barvě RAL dle požadavku klienta nebo v nerezovém provedení, a dokonce se speciální antibakteriální povrchovou úpravou, která najde využití nejen ve zdravotnických zařízeních.

Dalším unikátním produktem CISA je motorická paniková hrazda eFAST a její varianta Polaris, která má navíc světelou signalizaci v hrazdě. Tyto motorizované verze umožňují snadné začlenění dveří osazených panikovým kováním do stávajícího nebo nového elektronického přístupového systému.

Výhradním distributorem společnosti CISA v České republice je KLÍČOVÉ CENTRUM. Pokud řešíte zabezpečení dveří na únikových cestách, kontaktujte nás. Provedeme obhlídku objektu, doporučíme Vám optimální řešení v souladu s Vašimi požadavky i povinnými bezpečnostními normami a zajistíme kompletní realizaci i servis.

 

 

  g+   sdílet