Odemykání bez klíčů: bezpečné, pohodlné a moderní

  g+   sdílet  

Zámkové systémy s klasickými mechanickými vložkami a klíči jsou stále nejrozšířenějším standardem, pokud jde o zabezpečení bytů, domů i nejrůznějších komerčních či veřejných objektů. Již mnoho let se však nejen v zahraničí, ale i v tuzemsku projevuje trend výrazného nárůstu poptávky po elektronických alternativách zamykání.

image-Smart-Wireless

Důvodem je jednak jejich vysoká bezpečnost a jednak výrazně větší komfort i flexibilita pro uživatele i správce. Jedním z nejzásadnějších přínosů je možnost velmi snadného nastavování a úpravy přístupových práv uživatelů s pokročilými funkcemi: elektronické přístupové systémy umožňují určit, do kterých dveří má mít který uživatel přístup a plnohodnotně tak nahrazují mechanické systémy generálního a hlavního klíče. Navíc je však možno pro jednotlivé uživatele a dveře nastavit časové omezení platnosti – např. pro uklízečku umožnit vstup každé pondělí a středu od 10.00 do 12.00, pro zaměstnance vstup ve všední dny nebo hostům přidělit práva na vstup pouze po dobu trvání jejich návštěvy. Systém umí sledovat historii vstupů i pokusů o neoprávněný vstup, čímž nejen zvyšuje bezpečnost, ale lze jej využít také třeba pro evidenci docházky.

Nejrozšířenější jsou dnes přístupové systémy ovládané čipy. Jejich hlavní výhodou je okamžité vyřešení problémů se ztrátami klíčů. Ztracenému čipu můžete sami velice snadno okamžitě zrušit platnost a stejně jednoduše během pár sekund nastavit přístupová práva novému. Čipy mohou mít klasickou podobu přívěšku na klíče nebo karty, případně mohou být umístěné v plastovém náramku, což je ideální řešení například pro děti, seniory či sportovce a nebo mohou být schované v malé samolepce na mobil.

TF1-21

Na vzestupu je nyní odemykání prostřednictvím aplikace ve smartphonu. Narozdíl od klíčů telefon kontrolujeme neustále a zřídka kdy jej proto zapomeneme doma. Aplikace navíc obvykle umožňuje také snadnou správu systému a nastavování či sdílení přístupových práv.

Další variantou je odemykání dálkovým ovladačem, které je oblíbené nejen u seniorů. Pro všechny, kteří chtějí z domu odcházet s prázdnýma rukama, je pak vhodné odemykání zadáním kódu na klávesnici a nebo otiskem prstu. I v těchto případech vždy platí, že přístupová práva lze jednoduše dle potřeby nastavovat, měnit i rušit.

Většina současných systémů nevyžaduje žádné složité zásahy do dveří či stavební úpravy – nejčastěji se pouze vymění stávající zámek, zamykací vložka či dveřní kování za elektronickou variantu nebo se na zeď nainstaluje klávesnice nebo čtečka. Běžně dostupná jsou řešení s vlastním napájením, díky kterým nejsou nutné žádné rozvody kabeláží. Časté je, že jeden systém dokáže kombinovat různé způsoby odemykání: čipem, kódem, telefonem, otiskem prstu a dokonce i mechanickým klíčem.

 

 

  g+   sdílet