Co je potřeba pro bezpečné cestování v zimě

  g+   sdílet  

V Česku už napadl sníh, a přestože rychle taje, je dobré vědět, co vše je potřeba udělat pro bezpečnou jízdu v zimě. Vedle kontroly a přípravy samotného vozu je dobré s sebou v zimě vozit některé dodatečné pomůcky, ale také vědět, jak se v zimě k vozu chovat.

foto: Toyota

foto: Toyota

Dopravní policisté doporučují samozřejmě zimní pneumatiky, přeměřit účinnost brzd, zkontrolovat chladicí soustavu, dolít nemrznoucí směs do ostřikovačů, nechat si zkontrolovat autobaterii a olej, případně vyměnit starší žhavící svíčky u dieselových motorů a zkontrolovat funkce všech světel a stavu náhradních žárovek.

Tažné lano se hodí po celý rok, v zimě je ale šance na jeho využití největší, to samé platí pro startovací kabely. K tomu škrabka, smetáček na ometání sněhu nebo pytel písku a lopatku pro vyproštění ze závěje. A v horách sněhové řetězy.

foto: Toyota

foto: Toyota

K tomu ještě doporučuje přidat pracovní rukavice, utěrku nebo sprej proti vnitřnímu pocení oken, baterku, stačí ta v mobilu, a zásobu nemrznoucí směsi do ostřikovačů. V autě se vám neztratí ani deka, pro případ, že byste někde uvízli.

Jestliže ve městě se bez většiny doporučovaných věcí obejdeme, rozhodně je neopomíjejte na cestách na hory, ale i pro jízdy na běžných okreskách, kde se řidič většinou musí spolehnout jen sám na sebe,“ připomíná Jitka Jechová, mluvčí Toyoty a Lexus.

Podle šéfa vyhledávače autoservisů GetFix Stanislava Tomana je dobrou vychytávkou na zimu namazání gumových těsnění dveří a kapot glycerinem nebo jelením lojem, aby nepřimrzla. Hodí se zvlášť při delším parkování při pobytu na horách.

foto: Toyota

foto: Toyota

Horkou vodu na skla určitě ne

Skla nikdy nerozmrazujeme horkou vodou, mohla by prasknout. Ramínka stěračů před zaparkováním podkládáme nebo vyjmeme, aby nepřimrzla ke sklu,“ dodává Stanislav Toman další tipy.

Po usednutí do vozu se podle něj vyplatí otevřít okénko, aby se vydechovaným vzduchem nezamlžila okna. Motor pak zahříváme pomalou jízdou a nevytáčíme jej do vysokých otáček na místě. Než vyjedeme, mělo by být auto očištěné od sněhu a námrazy, aby z něj byl dobrý výhled a také aby z něj nic nepadalo na ostatní. O tom, jak se má autem v zimě jezdit, si něco řekneme v samostatném textu.


Video o nasazování sněhových řetězů najdete zde

  g+   sdílet