Zamkněte kolo skládacím zámkem

  g+   sdílet  

Zima pomalu končí a proto je nyní ten pravý čas připravit vaše kolo na cyklistickou sezónu. Kromě klasické technické prohlídky stavu kola, která by měla být samozřejmostí, se zamyslete také nad jeho zabezpečením.

Skládací zámek BW.

Skládací zámek BW

Kolo je důležité chránit před krádeží i při krátkých zastávkách – kdykoliv jej nemáte na dohled. Jinak zlodějům stačí jen pár sekund a vaše kolo může být pryč. Zloději se nejvíce zaměřují na drahá kola a zvláště elektrokola, ale nutné je skutečně zabezpečit každé kolo. Nakonec i do dobrého zámku vždy investujete jenom zlomek ceny vašeho kola.

Nejčastěji se pro uzamknutí jízdních kol používají lankové zámky, které se snadno převážejí i používají. Jejich nevýhodou ovšem je, že je lze s vhodným vybavením snadno přestřihnout. Proti překonání jsou odolné některé masivní lankové zámky, které se ale kvůli své velikosti a váze poměrně obtížně převážejí a kvůli jejich tloušťce není ani manipulace s nimi moc pohodlná. Ideálním řešením pro cyklisty nejsou kvůli váze a velikosti většinou ani bezpečnostní řetězy, ačkoliv proti odcizení kola poslouží nejlépe.

skladaci-zamek-BW-pouziti-4

Skládací zámky

Vyzkoušejte proto praktickou vychytávku, skládací zámky na kola, které jsou jakýmsi hybridem mezi lankovými zámky a řetězy a spojují výhody obou. Skládací cyklozámky jsou vyrobené z několika pevných částí z tvrzené oceli, které jsou potažené plastem, aby se předešlo poničení laku kola. Používají se stejně pohodlně, jako s lankové zámky, ale jejich přestřižení nebo přeříznutí je velmi obtížné, vyžaduje speciální nástroje a čas a při pokusu o jejich překonání nezřídka nadělá zloděj i hluk.

Na cestu tyto zámky během pár sekund složíte do plastového pouzdra, které můžete připnout na rám kola a zámek tak mít neustále na kole po ruce. Pokaždé, když na svých cestách zastavíte, zámek jednoduše vytáhnete z pouzdra a kolo máte během chvilky zamčené. Zvolit si můžete zámek na číselný kód a nebo na klíč, podle toho, co vám více vyhovuje.

cyklozamek-v-pouzdre

 

  g+   sdílet