Více než dvě třetiny vloupání zůstávají stále neobjasněny

  g+   sdílet  

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Zloději loni napáchali škody za 1,7 miliardy korun

Čechům za loňský rok, podle údajů Policie ČR, vznikly po vloupáních škody za 1,7 miliardy korun. „Zloději stále častěji používají moderní metody, namísto páčidla či jiných metod násilného vniknutí. Více než dvě třetiny vloupání pak zůstávají neobjasněny,“ komentuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT.

SG metoda, bez poškození zámku

Zloději využívají jemnějších a sofistikovanějších možnosti pro vniknutí do nemovitosti. Jednou s čím dál častěji využívaných metod je tzv. bumping neboli SG metoda, pomocí které se dostanou do bytu či domu během několika vteřin. Stačí jim speciálně upravený univerzální klíč, do kterého zloděj párkrát praští, zámek se otevře a zůstane přitom neporušený, což následně znamená zásadní přitěžující okolnost při vyřizování pojistné události. Proti tomu efektivně fungují pouze bezpečnostní dveře minimálně ve třetí bezpečnostní kategorii.

Lock_pick_gun2

Manuální pistole na otevírání zámků, nástroj profesionálních zámečníků

„S touto pistolí lze otevřít až 6 zámků během jedné minuty. Kuriózní na celé věci je i fakt, že se tento nástroj prodává na internetu s doživotní zárukou,“ říká Ivan Pavlíček, expert na zabezpečení domů a bytů ze společnosti NEXT.

Přítomnost obyvatel během vloupání není překážkou

Novým fenoménem je také vloupání do domácností za přítomnosti obyvatel. Rostoucí počet zlodějů preferuje pro vloupání situaci, kdy lidé v obydlí spí. „Velká část domácností je navíc vykrádána opakovaně. První vloupání je často jen průzkumem terénu a během pár týdnů či měsíců následuje další. Většinou vám pak ukradnou všechny nově pořízené věci. Zlodějům však nemusí jít vždy jen o velké cennosti. Spokojí se klidně i se třemi stovkami, které najdou u vás v šuplíku a použijí je pro skromnou obživu nebo nákup drog,“ říká odborník na zabezpečení domácností Ivan Pavlíček.

http://svetvbezpeci.cz/pe_app/clientstat/?url=www.dreamstime.com/-image15657424

Jak se chránit?

„Jestliže máte na běžných dveřích zámkové vložky starší více než deset let, je vysoce pravděpodobné, že dveře zloději neodolají. Nepomůže vám ani dílčí výměna vložky za kvalitnější. Obecně stále platí, že zloději odolají pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné,“ doplňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT.

  g+   sdílet