Do vybavení pražských záchranářů přibyl výukový model novorozence

  g+   sdílet  

V rámci zkvalitnění výuky a praktického výcviku záchranářů v urgentních výkonech zakoupila Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy reálný výukový model novorozence. Simulátor SimNewB je navržen tak, aby vyhovoval všem učebním požadavkům v oblasti novorozenecké akutní medicíny a resuscitace a nabízí úplné autentické simulační řešení ve svém oboru. Funkce zahrnují šest přednastavených pacientských úrovní v rozsahu od zdravého po nemocného novorozence. Instruktor během školení ovládá odezvy simulátoru prostřednictvím dálkového ovladače. Díky videosystému je umožněn následný rozbor zdravotnických postupů.


Simulátor věrně představuje právě narozenou holčičku měřící 53 cm a vážící 3,2 kg. Kromě reálných anatomických rysů, včetně pupečního pahýlu, má novorozenec například zajištěn intraoseální přístup v obou dolních končetinách, anatomicky přesné dýchací cesty, EKG lze přednastavit s frekvencemi v rozsahu 10-300 tepů za minutu, dovede plakat, škytat, hýbe všemi končetinami. Cena tohoto výukového modelu je 581.400 Kč včetně DPH. Jeho dodavatel – firma Laerdal – byla vítězem výběrového řízení.
Norská společnost Laerdal byla založena v roce 1940. Svůj původní výrobní program dětských hraček nahradila po 2. světové válce výrobou tréninkových figurín a pomůcek pro urgentní medicínu.
Výukový model dospělého člověka, na kterém se školí pražští záchranáři od roku 2009, se ukázal jako vysoce efektivní investice. Přinesl vyšší připravenost záchranářů v hlavním městě a zvýšil tak kvalitu poskytované přednemocniční péče. Dnes prezentovaná novinka bude nesporně dalším přínosem v práci záchranářů.

  g+   sdílet