Natřete to sprejerům

  g+   sdílet  

Obecný návod, jak zabránit nástřikům graffiti, neexistuje nebo je velmi drahý. A tak nezbývá, než se jejich odstraňováním vážně zabývat. Na poptávku trhu po výrobcích odstraňujících graffiti pružně zareagovala společnost Severochema, která je jedním z největších producentů ředidel a technických kapalin v tuzemsku a silnou pozici má i mezi výrobci čisticích a úklidových prostředků a zařadila do svého portfolia produkty a služby AntiGraffiti programu.

Již v  roce 2001 Severochema představila Graffiti prevenci SV – nátěr, jehož aplikace zejména umožňuje velmi snadné odstranění nástřiků vytvořených sprejery. Chrání také stavbu nejen před nepříznivým počasím, ale zároveň i propouští vodní páry (stavba dýchá). Přípravek je možno použít nejen na beton, cihly, pískovec, přírodní a umělé kameny, omítky apod., ale i na výrobky, které jsou nenasákavé jako např. sklo, plast, kov, dřevo, umakart atd.

V roce 2009 byl uveden na trh preventivní nátěr s označením Graffiti prevence PE. Jedná se o tzv. permanentní nátěr na bázi rozpouštědel. Je vhodný jak na nezateplené, tak i zateplené omítky. Největší předností výrobku je, že se aplikuje pouze v jedné vrstvě a není potřeba jej po každém čištění znovu obnovovat.

V roce 2010 byla jako novinka představena Graffiti prevence SF. Jedná se o výrobek, u kterého byla použita moderní nano technologie. Lze konstatovat, že zákazník nemusí mít obavy, že by byl nátěr viditelný po aplikaci na chráněný objekt, což se u předchozích produktů mohlo neodbornou aplikací stát. Tento preventivní nátěr je nejlepším, co v současné době může Severochema zákazníkovi nabídnout.

Další výhodou výše zmíněných produktů je fakt, že všechny druhy prevencí jsou jednosložkové. Ke všem nátěrům jsou připraveny vlastní výrobky na odstranění případných sprejů, což ale nelze říci o ostatních dodavatelích. Všechny služby spojené s aplikací preventivních nátěrů provádí Severochema vlastními silami, aby bylo možné zajistit odbornou aplikaci a především odborný servis zákazníkovi při odstranění případných sprejerských útoků.

Největšími odběrateli produktů řady Graffiti prevence jsou stavební firmy, které začaly zahrnovat preventivní nátěry do projektů a rozpočtů při výstavbě nových investičních celků. V poslední době roste zájem i bytových družstev, které do rekonstrukcí svých domů kalkulují i preventivní nátěry proti sprejerům.

Nespornou výhodou použití produktů Graffiti prevence jsou nižší finanční náklady – odstranění nátěrů z preventivně ošetřených ploch je výrazně jednodušší, rychlejší a levnější. Navíc Graffiti prevence působí i z psychologického hlediska. Již při nástřiku dochází k částečnému stékání barvy, což samo o sobě často odradí sprejera v pokračování a také vědomí, že sprejerovo „dílo“ bude během několika hodin odstraněno či znehodnoceno, není příliš motivační k plýtvání „talentem“ a drahými barvami.

Proč použít prevenci na omítkách:

Pokud není proveden preventivní nátěr a dojde k posprejování:

  • Odstranění je časově náročnější a nežádoucí nástřik nejde vyčistit beze zbytku.
  • Přetírání poškozeného místa několikrát, protože sprej je vidět.
  • Nutnost přetřít větší plochu než je poškození, nutnost barevného sjednocení plochy.

Náklady:  odstranění spreje průměrně                  325 Kč/m2

neutralizace a penetrace poškozeného místa        35 Kč/m2

přetření poškozeného místa min. 3x                      90 Kč/m2

sjednocení plochy fasádní barvou 1x                    30 Kč/m2

Celkové náklady                                                 480 Kč/m2

Nikdy není však jistota, že se toto bude opakovat např. do týdne

Pokud bude použito preventivního nátěru a dojde k posprejování:

  • Nemusí se provádět neutralizace a penetrace
  • Odpadá přetírání poškozených míst a barevné sjednocování omítek
  • Možnost čištění poškozeného místa až 8x na jednom místě
  • Trvanlivost ochrany 8 let s postupným slábnutím účinku dalších 5 let

Čištění ½ roku zdarma, potom si zákazník může čistit za pomocí čisticích prostředků sám, po 8 čištěních se prevence aplikuje pouze na čištěné plochy.

Celkové průměrné náklady na aplikaci preventivního nátěru      200 Kč/m2

Příklady prací v rámci AntiGraffiti programu:

Pedagogická fakulta ZČU Plzeň, Klášter Klatovy, Českobratrská farnost husitská Jílové u Prahy, Stavební bytová družstva (Teplice, Ústí n/L, Praha, Pardubice, Kutná Hora, Brno, Plzeň), Českobratrská farnost husitská Jílové u Prahy, Comett Tábor a.s., Janoza CZ Praha, ČD DKV Praha, DP Jihlava, Lázně Libverda a.s., Sokol Jílové, MěÚ Neratovice, Třeboň atd.

  g+   sdílet