Pořiďte si elektronického hlídacího psa!

  g+   sdílet  

hlavní

Nahlédneme-li v denním tisku do rubrik s policejními informacemi, najdeme v nich každodenně zprávy o vykradených bytech či domech, případně i dalších kriminálních činech včetně loupežných přepadení. Takovéto znepokojivé věci by se měly stát podnětem k tomu, že začneme přemýšlet, jak svůj majetek zabezpečit. Vzhledem k tomu, že se touto problematikou zabýváme již od r. 1989, můžeme Vám poradit.

Pokud se již rozhodnete zabezpečit svůj dům, nebo jiný objekt, měli byste se poradit s odborníky, kteří mají zkušenosti. Nemusí platit, že velká firma musí být nutně to nejlepší řešení. Malé firmy jsou ve většině případů spolehlivější a hlavně díky provozní režii budou i levnější. Nejhlavnějším kriteriem pro výběr firmy, je doba podnikání v oboru.

Mnoho firem oklamává své zákazníky vydanými certifikáty na vše možné i nemožné a pak zjistíte, že firma má velice krátkou historii a tím pádem i malou zkušenost. Bohužel dochází ke klamání zákazníků i tak, že instalaci EZS nabízí i firmy, nebo jednotlivci, kteří sice vlastní certifikát na montáž určité technologie, ale nemají to zásadní, což je koncesní živnostenský list.

Firmy, které vyrábějí komponenty systémů EZS, nebo firmy obchodní, v zájmu co nejvyšších zisků z prodeje, jsou ochotni certifikát vystavit a neřeší, jestli vůbec dotyčná firma, nebo osoba vlastní koncesní živnostenský list. Vás chrání hlavně podmínkami, pro které byl pro určitou firmu nebo fyzickou osobu vystaven.

Jedna z podmínek je beztrestnost, minimálně střední vzdělání a povinnost zaměstnávat pracovníky splňující podmínky koncese.

Jestliže, Vám nabídne instalaci EZS třeba firma, která Vám dělá v objektu elektroinstalaci, tak se přesvědčte, že živnostenský koncesní list mají. Pokud tomu tak není, tak jim instalaci nesvěřujte, protože se vystavujete nebezpečí, že instalace nebude provedena odborně a spolehlivost systému nebude potřebná. Navíc ani nemáte spolehnutí na to, že je zajištěna beztrestnost lidí, kteří EZS namontují. Nemluvě o zajištění servisu do budoucna.

Dalším důležitým požadavkem pro kvalitní zabezpečení objektu je zabezpečení všech otevíratelných vstupů do objektu s kontrolou uzavření (okna, dveře) Tak zvaná plášťová ochrana. Pak se nemůže stát, abyste při opuštění objektu zapnuli EZS do hlídání např.: s otevřeným oknem. Při zapnutí Vás systém na tento fakt okamžitě upozorní a zapnutí do střežení nedovolí. Navíc takto zabezpečený objekt můžete bez obavy falešného poplachu EZS zapínat do režimu nočního hlídání s Vaší přítomností v domě. Napadení objektů s přítomností majitelů ve spánku jsou poměrně častá a pro pachatele úspěšná. Navíc magnetické kontakty jsou proti ostatním detektorům levné a 100% spolehlivé.

V další řadě jsou to další komponenty – např. pohybové detektory, detektory reagující na tříštění skla, detektory kouře a detektory úniku plynu. Pokud je to jen trochu možné, tak si nechte nainstalovat systém drátový. Bezdrátový systém bychom radili montovat jen v případě, že stavba je již hotová a zasekání kabelů do zdi, nebo instalace do lišt by byla problematická. Navíc je třeba si uvědomit, že bezdrátový systém potřebuje jednou ročně výměnu baterií u všech detektorů a to je další položka, se kterou musíte nutně počítat. Nainstalovat bezdrátový systém EZS i s plášťovou ochranou je navíc finančně náročné. Každý magnetický kontakt stojí více jak 1 000,- Kč, což je 10x více než u klasického drátového provedení.

Dalším kritériem je vzdálenost montážní firmy od instalovaného objektu. Je nutno si uvědomit, že pokud Vám nainstaluje EZS firma, která je z jiného regionu a bude nutná její návštěva na drobné závadě, tak doprava technika na místo bude dražší, než samotná oprava.

Příště si povíme o připojování objektů do PCO, s přehledem o komunikacích a zásahových službách, které by Vám měly zajistit pocit bezpečí.

 

www.gs-nymburk.cz

 

  g+   sdílet