Zabezpečení bytů – Jak to vidí vězni

  g+   sdílet  

Průměrně zabezpečený byt zloděj otevře do pěti minut, říkají výsledky nejnovějšího průzkumu společnosti Jablotron.
ZLODEJ
Praha, 24. ledna 2013 – Společnost Jablotron, přední expert na zabezpečovací systémy, provedla unikátní reprezentativní průzkum mezi českými vězni odsouzenými za vloupání a krádeže. Zjišťovala, jaké zabezpečení je podle nich nejlepší, co je přiláká do domácnosti a jakých chyb se lidé dopouštějí nejčastěji. 82 % pachatelů vloupání říká: „Průměrně zabezpečený byt otevřu do pěti minut.“ A Češi jim to ještě ulehčují, přes 80 % z oslovených vězňů se do objektu dostalo otevřeným nebo špatně zajištěným oknem.

01_KudyDoObjektu

Výzkum se uskutečnil na konci roku 2012 s cílem dozvědět se zkušenosti pachatelů vloupání a zjistit nejnovější trendy při páchání této trestné činnosti.
Obecně nejčastější chybou, kterou podle pachatelů lidé dělají, je nedostatečné zabezpečení oken. Právě ta celé tři čtvrtiny oslovených považují za nejsnazší cestu do objektů. Druhým nejjednodušším vstupem je údajně sklep. Naopak vchodové dveře jsou pro pachatele prý celkem oříšek a mezi vyloženě snadné propustky do objektů podle nich nepatří ani střecha.
Kudy se zlodějům nejsnáze vniká do objektu?
1. Okna (84 %)
2. Sklep (74 %)
3. Garáž (73 %)
„Neustále se snažíme vylepšovat naše výrobky a služby tak, abychom zamezili škodám na majetku našich zákazníků. Jsme výrobcem alarmů a také provozovatelem největšího bezpečnostního centra v Česku a proto nás velmi zajímá pohled těch, proti kterým své produkty vlastně vyvíjíme”, uvádí Dalibor Dědek, majitel Jablotronu.

02_NejvetsiPrekazka

Z průzkumu vyplývá, že z běžných zabezpečovacích systémů jsou pro zloděje největší překážkou alarmy (70 %), bezpečnostní dveře typu NEXT (69 %) a bezpečnostní skla (63 %). Více než polovinu pachatelů by k odchodu přimělo i označení “Objekt je napojen na pult centrální ochrany“ a stejný počet uvádí, že by si vloupání rozmysleli díky hlídacímu psovi.

03_NebojiSe

80 % respondentů naopak uvedlo, že sousedé ve vedlejší domě pro ně nepředstavují žádnou překážku a 2/3 pokračují v krádeži i přes houkající alarm.
Čeho se zloději nebojí?
1. Sousedů ve vedlejším domě (80 %)
2. Venkovních žaluzií (75 %)
3. Fólií na oknech (71 %)

04_VhodnaDoba

Kdy je pro zloděje vhodná doba pro lup? Celých 52 % dotazovaných uvedlo, že do rodinného domu je lepší přijít v noci. Naopak u panelového domu je podle 74 % respondentů vhodnější den. Významným zjištěním je, že přes 40 % zlodějů preferuje pro vloupání situaci, kdy v objektu spí lidé.
A na základě čeho si pachatelé objekt pro vloupání vytipují? Nejčastěji jsou to podle průzkumu Jablotronu “doporučení” od někoho známého. Přilákají je ale samozřejmě také signály delší nepřítomnosti, plná poštovní schránka nebo to, že se v domě dlouhodobě nevětrá a nesvítí. Rozumné také není ani vystavování cenných věcí či chlubení se jimi například na Facebooku. Sociální sítě dnes využívá při přípravě vloupání zhruba desetina zlodějů.
Způsob tipování objektů:
1. Tipy od známých
2. Plná poštovní schránka
3. Sledování zvyklostí obyvatel domu/bytu
Za rok 2012 Policie ČR eviduje více než 50 tisíc případů krádeže vloupáním a to v celkové škodě takřka dvou miliard korun. Oslovení vězni se sice většinou shodují, že díky dnešním pokročilým zabezpečovacím systémům je proniknout do objektů stále těžší, ovšem i z těchto dat vyplývá, že v ochraně majetku mají Češi pořád rezervy.

VEZNI_151x106x4x1_1302270940


O společnosti
Jablotron byl založen v roce 1990 a je zaměřen zejména na vývoj, výrobu a prodej zabezpečovací a signalizační elektroniky a poskytování bezpečnostních služeb. Produkty jsou prodávány do více než 80 zemí všech světadílů. Holding v roce 2011 zaměstnával celkem 469 pracovníků a dosáhl obratu přesahujícího 1,4 miliardy Kč. V roce 2012 se společnost umístila na prvním místě v anketě CZECH TOP 100 v kategorii Elektrotechnika, elektronika a optika, stala se také Nejobdivovanější firmou Libereckého kraje.
Holding Jablotron tvoří: výrobce zabezpečovací techniky JABLOTRON ALARMS a.s.; výrobce komunikační techniky JABLOCOM s.r.o.; poskytovatel služeb bezpečnostního centra JABLOTRON SECURITY a.s.; výrobce elektronických systémů JABLOPCB s.r.o.; poskytovatel podpory pro monitorovací centra JABLONET s.r.o.; distributor zabezpečovací techniky na Slovensku JABLOTRON SLOVAKIA s.r.o.
Pro více informací kontaktujte: AXL electronics s.r.o.

  g+   sdílet