Význam hasicích přístrojů v domácnostech.

  g+   sdílet  
hasici pristroj

Hasicí přístroj CO2 (sněhový) – 2 kg

Už jsme si napsali, jak je důležité mít hasicí přístroj v automobilu, a poradili jsme si, kde ho uchovávat, aby byl neustále po ruce. A co doma? Ve svých domovech přeci trávíme mnohem víc času, než na cestách v automobilu, nebylo by dobré mít hasicí přístroj i tam?

Přenosný hasicí přístroj je vhodný do každé domácnosti, hasiči se shodují, že tyto prostředky již mnohokrát pomohly zlikvidovat vznikající požár a zabránit tak rozsáhlejším škodám. Pokud totiž např. začnou hořet záclony, může se stát, že kbelík s vodou nebude stačit. Hasicí přístroj má mnohem větší hasicí účinek než improvizovaný prostředek typu K+ H2O, neboli kbelík s vodou. Ačkoliv není hasicí přístroj součástí povinného vybavení všech domácností, ale pouze nových rodinných domů, hasiči na základě svých bohatých zkušeností zařazení hasicího přístroje do vybavení domácnosti výrazně doporučují.

1331027508_4-praskovy-hasici-pristroj-6-kg

hasicí přístroj pro domácí bezpečnost

Jaký typ hasicího přístroje je vhodný do Vaší domácnosti? Podle vyhlášky č. 23/2008 Sb. musí být každý rodinný dům schválený po 1.7. 2008 vybaven alespoň jedním hasicím přístrojem schopným uhasit hranici o rozměrech 0,5×0,56×3,4 metru, jehož označení je 34A. Hasicí přístroje se dělí do tří základních skupin Skupina A je určena pro požáry pevných látek, skupina B je určena pro požáry kapalin a skupina C je, logicky, určena pro požáry plynů. Všeobecně je do domácnosti doporučován 2kg sněhový a 6kg práškový hasicí přístroj. Sněhový hasicí přístroj je připraven k okamžitému použití a má tu nespornou výhodu, že sníh tvořený pouze oxidem uhličitým, se odpaří a nezničí tedy okolí požáru. Práškový přístroj je univerzální a všeobecně nejrozšířenější druh hasicího přístroje a používá se jak v domácnostech, tak v průmyslu. S oběma přístroji lze také při dodržení bezpečnostních podmínek hasit i elektrické zařízení o napětí až 100 kV.

Kde lze přenosný hasicí přístroj koupit? Například u firmy UHAS, která se revizemi hasicích přístrojů a požárních hydrantů zabývá již od roku 1990. Krom servisu a prodeje hasicích přístrojů a požárních hydrantů firma také poskytuje služby odborně způsobilé osoby včetně vypracování požárně bezpečnostního řešení staveb.

  g+   sdílet