Jak je to s cenou sanitních vozů (je levné skutečně levnější?)

  g+   sdílet  

zzs hmp

V souvislosti s mediální kauzou, týkající se nesrovnalostí a šetření transparentního postupu při nákupu sanitních vozidel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje, byla opakovaně prezentována sanitní vozidla pražské záchranky a zástupce dodavatelské firmy F D Servis Praha ve svém vyjádření uvedl, že jejich sanitní vozy byly o milion korun levnější než sanitky pražské.

Na tyto informace reagujeme dnešním tiskovým prohlášením:

• Jelikož nemáme s kauzou samotnou ani s firmou F D Servis nic společného, je zveřejnění záběrů našich sanitních vozů v této souvislosti chybou autorů reportáží.

• Prohlášení zástupce firmy F D Servis je fabulací, která má přenést pozornost jiným směrem.

Je zřejmé, že je srovnáváno nesrovnatelné. Vozidlo VW do 3,5t není Mercedes Bez nad 4,5t; tj. jedná se o vůz zcela jiné kategorie. Sanitní vozy ZZS HMP jsou zcela jiné koncepce, na citelně vyšší kvalitativní a technologické úrovni.

• Jako velkokapacitní vozy je lze použít i při mimořádných událostech pro odsun většího počtu postižených bez rizika přetížení. To má významný vliv na jízdní vlastnosti a bezpečnost posádky. Větší vnitřní prostor poskytuje větší komfort pro pacienta i pro pracující týmy.

• Dostupné informace o ceně středočeských sanitek se různí. Pokud budeme vycházet ze 150 milionů za 48 vozů, dostaneme jednotkovou cenu 3,125 mil. korun. Ve srovnatelné době byla pořizovací cena našeho sanitního vozu 3,2 mil. korun – toto srovnání představuje rozdíl pouze 75tisíc korun.

• Zatímco středočeská ZS uvádí životnost vozidel pouze 5 let, pražské sanitky jsou v provozu využívány 10-12 let.

• Dvojnásobná je i délka ujetých kilometrů: za dobu své životnosti ujede středočeská sanita cca 250 tisíc km, sanita v Praze cca 500 tisíc kilometrů.

• Dodavatel našich sanitních vozů firma Mercedes-Benz ČR s.r.o. dlouhodobě dodržuje přísný systém kontroly a přísná obchodní pravidla pro styk se státními organizacemi a vybranými dodavateli nástaveb. Vše je transparentní a snadno dohledatelné.

Z výše uvedeného jednoznačně vyplývá, že na první pohled levnější vozy jsou ve skutečnosti dražší než pražské sanitky, a to při mnohonásobně vyšší kvalitě a užitné hodnotě.

Zdroj a foto: Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy 

  g+   sdílet