Goodyear Dunlop odhaluje koncept inteligentní pneumatiky

  g+   sdílet  

Goodyear Dunlop cip v pneumaticeGoodyear Dunlop odhaluje koncept inteligentní pneumatiky na autosalónu v Ženevě

Zabudovaný čip v pneumatice komunikující s počítačem na palubě automobilu napomáhá k lepší výkonnosti vozů

Goodyear Dunlop Tires Europe odhaluje na autosalonu v Ženevě nový koncept pneumatiky, který vylepšuje jak výkonnostní parametry automobilu při zatáčení a brzdění, tak celkovou stabilitu vozu díky využití přímého spojení mezi čipem zabudovaným v pneumatice a počítačem na palubě automobilu.

Systém využívá mikročipu bez baterie umístěného uvnitř pneumatiky, který posílá informace o tlaku v pneumatice, teplotě a identifikačních údajích do počítače v automobilu. Využitím těchto informací může centrální počítač automobilu automaticky upravovat podélné i příčné nastavení vozidla, které tak následně poskytuje vylepšené jízdní vlastnosti.

Zlepšení vycházející z dat poskytovaných čipem v pneumatice se projevují v kratší brzdné dráze při zásahu ABS, lepší odezvě při zatáčení, zlepšené stabilitě při nečekaném vybočení a optimalizovaném systému kontroly stability. 

„Dnešní moderní automobilové systémy kontroly mohou výrazně těžit ze specifických informací získaných z pneumatik,“ říká Marc Engel, Senior Engineer společnosti Goodyear Dunlop. „Vždy jsme si uvědomovali, že pokud budeme schopni shromažďovat tyto informace, můžeme tím pro automobily zajistit novou úrovně jízdních výkonů. Dnes předvádíme první konkrétní krok tímto směrem, když začínáme využívat hodnotné informace získané pneumatikou ke zlepšení a zvýšení celkových jízdních zážitků – jedná se o klíčový krok vpřed.“

Čerpáním dat z pneumatiky přímo do systému pomáhá nová technologie automobilu s jeho celkovou výkonností, včetně kratší brzdné dráhy při zásahu systému ABS a zlepšené stabilitě zajišťované systémem ECS (Electronic Stability Control). 

„Charakteristika pneumatik se zásadně mění a typ pneumatiky, její nahuštění a teplota v tom hrají klíčovou roli,“ uvádí dále Engel. „Pokud vozidlo zná tyto parametry, jeho centrální kontrolní systém je může při svých propočtech zohledňovat, čímž je zajištěna lepší celková výkonnost automobilu.“

U této nové technologie je čip umístěn přímo v pneumatice, ne na ráfku. To znamená, že specifické informace o pneumatice mohou být uloženy na čipu. Umístěním čipu dovnitř pneumatiky je rovněž zajištěna jeho ochrana proti poškození během obouvání nebo zouvání pneumatiky na rozdíl od čipu, který je umístěn na ventilku. Když spotřebitelé vymění své pneumatiky za nové pneumatiky vybavené čipem, budou moci využívat výhod nového systému.

Společnost aplikovala nový systém do svých pneumatik SportMaxx RT a v současné době testuje systém pro používání v běžně prodávaných pneumatikách. Konkrétní datum uvedení na trh není v této fázi vývoje zatím známé.

Systém byl vyvinut společností Huf, předním výrobcem mechanických a elektronických zabezpečovacích systémů, systémů určených k monitorování tlaku v pneumatikách a telematických systémů pro automobilový průmysl.

Goodyear Dunlop Tires Europe 

Goodyear Dunlop Tires Europe se svou skupinou evropských společností jsou součástí společnosti Goodyear, předního světového výrobce pneumatik. Goodyear zaměstnává přibližně 69 000 pracovníků a své výrobky vyrábí v 52 závodech ve 22 zemích světa. Dvě inovační centra – Akron v Ohiu a Colmar-Berg v Lucembursku – usilují o rozvoj nejmodernějších výrobků a služeb, které stanovují technologické a výkonnostní standardy pro celé odvětví.

  g+   sdílet