Prázdninová bilance očima záchranářů a prezentace novinek

  g+   sdílet  

450233653

Téměř před týdnem začal nový školní rok, prázdniny zůstaly už jen ve vzpomínkách. Většina školáků bude vzpomínat ráda, ale někteří budou mít letošní prázdniny spojené s pobytem v nemocnici – během července a srpna ošetřily naše posádky 1009 pacientů do 18 let. Pozitivní je skutečnost, že ve srovnání s loňským rokem představuje tento počet snížení o 29 dětí. V celém věkovém spektru pacientů záchranáři ošetřili celkem 16 521 pacientů.

Kromě mládeže, došlo ve všech ostatních dětských věkových kategoriích ke snížení počtu úrazů, a to celkem o 24 případů. Nejčastější příčinou úrazu tradičně zůstávají sportovní aktivity (237). Pádem z výše se zranilo 58 dětí (tj. o 17 méně než vloni), při dopravních nehodách 35 dětí (o 14 méně), záchranáři vyjížděli ke 33 popáleným nebo opařeným dětem (o 9 méně), zasahovali u 2 tonoucích dětí (o 2 méně), ostrým předmětem se zranilo 34 dětí (o 4 více). Stále opakujeme jednoduché zásady prevence: zlepšení dozoru dospělých a organizace volného času, důsledné používání ochranných pomůcek při sportovních aktivitách.

101509069

U dopravních nehod ošetřily naše posádky 450 zraněných, tj. navýšení o 31 pacientů. Měsíční průměr zraněných motorkářů zůstává prozatím na srovnatelných hodnotách s loňským rokem – 35 zraněných motorkářů za měsíc, tj. od března do srpna ošetřeno 212 řidičů motocyklu. Z toho zranění u 19 z nich byla život ohrožující a dalších 5 zemřelo na místě. Při nehodách cyklistů bylo prozatím letos zraněno 320 osob,tj.průměrně 53 za měsíc, což znamená o 2 více než vloni. Z toho 13 z nich bylo předáno do nemocnic ve vážném stavu a 2 cyklisté na následky zranění zemřeli na místě nehody.

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy je organizací s více než 156 letou tradicí. Jako jediná ze tří složek IZS do nedávna neměla slavnostní prapor. Prapor patří mezi důležité symboly každého společenství, je vizitkou organizace, sjednocuje a podtrhuje její svébytnost a výjimečnost.

487201201

Díky investičnímu příspěvku Hlavního města Prahy vám dnes můžeme prapor představit.

Závěrem bychom vás chtěli pozvat na 3. ročník metodického cvičení krizové připravenosti Pražská 155, který proběhne ve dnech 19. – 21. září 2014. Nejedná se o bodovací soutěž, ale o výměnu odborných znalostí a zkušeností. Podrobnosti k této akci naleznete v samostatné tiskové zprávě. Upozorňujeme, že všechny uvedené podmínky je třeba důsledně dodržet, jinak nebude možné vaši případnou účast zajistit. Děkujeme za pochopení.

Zdroj: Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy

  g+   sdílet