Zloději si letos nakradli vloupáním již za 380 milionů korun

  g+   sdílet  

II

88 % letošních vloupání zůstává neobjasněno

Praha, 14. listopadu 2014 – Čechům již letos podle údajů Policie ČR zmizely po vloupáních věci za 380 milionů korun. „Často aniž by došlo k vloupání v pravém slova smyslu, zloději totiž stále častěji používají moderních metod namísto páčidla či jiných metod násilného vniknutí. Vysoké procento – letos až 88 % vloupání – zůstává neobjasněno,“ komentuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT.

http://svetvbezpeci.cz/pe_app/clientstat/?url=www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-tools-lockpicking-image27872945

Bumping – bez poškození zámku

Aby vás zloději mohli vykrást, vůbec nemusí použít jen obvyklé páčidlo, vrtačku nebo jiné stále velmi používané postupy násilného vniknutí. K dispozici mají mnohem jemnější a sofistikovanější možnosti – třeba SG metodu neboli bumping, pomocí které se dostanou do bytu či domu během několika vteřin. Stačí jim speciálně upravený univerzální klíč. Zámek přitom zůstane neporušený, což následně znamená zásadní přitěžující okolnost při vyřizování pojistné události. Proti tomu efektivně fungují pouze bezpečnostní dveře minimálně ve třetí bezpečnostní kategorii.

Lock Pick Gun – jednoduchý otevírač zámků

„S touto pistolí lze otevřít až 6 zámků během jedné minuty. Kuriózní na celé věci je i fakt, že se tento nástroj prodává na internetu s doživotní zárukou,“ říká Ivan Pavlíček, expert na zabezpečení domů a bytů ze společnosti NEXT.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vloupání během spánku a opakované vloupání

Novým fenoménem je také vloupání do domácností za přítomnosti obyvatel. Rostoucí počet zlodějů preferuje pro vloupání situaci, kdy lidé v obydlí spí. „Velká část domácností je navíc vykrádána opakovaně. První vloupání je často jen průzkumem terénu a během pár týdnů či měsíců následuje další. Většinou vám pak ukradnou všechny nově pořízené věci. Zlodějům však nemusí jít vždy jen o velké cennosti. Spokojí se klidně i se třemi stovkami, které najdou u vás v šuplíku a použijí je pro skromnou obživu nebo nákup drog,“ říká odborník na zabezpečení domácností Ivan Pavlíček.

„Jestliže máte na běžných dveřích zámkové vložky starší více než deset let, je vysoce pravděpodobné, že dveře zloději neodolají. Nepomůže vám ani dílčí výměna vložky za kvalitnější, třeba i odolné proti SG metodě. Prostě obecně stále platí, že zloději odolají pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné,“ doplňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT.

 

  g+   sdílet