Co dělat, když ztratím klíče

  g+   sdílet  

Pět rychlých rad, jak postupovat a čeho se zásadně vyvarovat

Tuto situaci snad zažil každý: šmátrání po kapsách či kabelce, ale klíče nikde! Co dělat, když se nám něco takového stane? Šest rychlých rad, jak postupovat při ztrátě klíče, jsme pro vás připravili ve spolupráci s Janem Hrnčířem, bezpečnostním expertem značky FAB.

1. Neztrácejte hlavu

Když člověk nemůže nalézt klíče od vlastního bytu, je to situace samozřejmě nepříjemná, ale ne neřešitelná. „Zachovejte hlavně klid a chladnou hlavu,“ radí Jan Hrnčíř z FAB. „Znovu prohledejte všechny kapsy a přihrádky, zavzpomínejte, kdy jste s nimi naposledy manipulovali, a třeba je nakonec na nějakém nejméně pravděpodobném místě objevíte.“ V případě, že jste byli předtím v autobuse, na nádraží, v obchodě, kině apod. – zkuste se nejdřív zeptat tam. „Zákon stanoví, že všechny nalezené klíče (ale i peněženky nebo doklady) by jejich nálezce měl odevzdat na oddělení ztrát a nálezů na příslušném magistrátu nebo obecním úřadu – i tam tedy můžete zkusit zavolat,“ doplňuje Hrnčíř.

2. Volejte zámečníka

Při ztrátě klíče přivolejte zámečníka

Pokud je zřejmé, že vaše klíče jsou již skutečně v nenávratnu a vy nemáte ani přístup k náhradním, je potřeba přivolat zámečníka. „Určitě není dobré obrátit se hned na prvního, který vám vyjede při hledání na googlu,“ upozorňuje Jan Hrnčíř. „Bezpečnější je zavolat si do některého z autorizovaných servisních zámečnictví dané značky. V žádném případě se nepokoušejte otevírat dveře sami, mohli byste totiž zámek i dveře poničit.“ Zámečníkovi, který umí otevřít zámkové mechanismy šetrným a bezpečným způsobem, se samozřejmě musíte prokázat dokladem totožnosti a také dosvědčit, že jste majitelem objektu.

3. Vyměňte vložku
Je to pokušení, nechat vše při starém a dát si jen přidělat nový klíč místo toho ztraceného. Někteří „zámečníci“ vám to mohou dokonce nabídnout. „Nikdy na podobnou nabídku nepřistupujte, nic není nebezpečnějšího,“ varuje expert. „Nikdy totiž nemůžete vědět, v jakých rukou váš ztracený klíč skončil, takže riziko vykradení bytu je skutečně obrovské.“ Nová cylindrická vložka by měla být minimálně ve 3. bezpečnostní třídě.

4. Vyzkoušejte zámek 2v1
A když už budete novou vložku pořizovat a víte, že klíče často ztrácíte, zohledněte to i při jejím výběru. Existují totiž cylindrické vložky s funkcí 2v1, které jsou vybaveny dvěma sadami klíčů. V okamžiku, kdy klíč z první sady ztratíte, zámek jednoduše přeprogramujete na sadu druhou, a to pouhým zastrčením nového klíče. Je jasné, že po tomto kroku je předchozí sada již každému naprosto k ničemu. Překódování je velice jednoduché a samozřejmě rychlejší a levnější než výměna celé vložky.

5. Poučte děti

Klíče často ztrácejí i děti. Měli byste je poučit, že pokud tato situace nastane, musí vám to neprodleně říci. Ne že si budou chtít tajně nechat přidělat kopii klíče od sourozence. „Člověk by měl mít stále na paměti, že jakmile dá klíč jednou z ruky a pustí jej z dohledu, může se s ním vlastně rozloučit – již není bezpečný,“ doplňuje Jan Hrnčíř.

Více tipů a doporučení najdete na www.fab.cz a www.nenechtesevykrast.cz

Tip: Zámek s funkcí 2v1

Bezpečnostní cylindrická vložka s funkcí 2v1

Zámky FAB 2v1, které prodává společnost ASSA ABLOY, jsou ideálním řešením pro ty, kdo občas ztrácejí klíče, pro rodiny s dětmi i seniory. Pokud totiž ke ztrátě klíče dojde, se zámkem 2v1 nemusíte hned běžet kupovat novou vložku, ale stačí jen přeprogramovat zámek na druhou sadu klíčů.

Jak to tedy celé funguje? Při zakoupení vložky FAB 2v1 dostanete do rukou dvě sady klíčů.  Dveře otevíráte tou první, a jakmile ji potká nějaká nehoda, prostě do zámku zasunete klíč ze sady druhé a změníte tak konfiguraci jeho stavítek. Od této chvíle lze zámek otevřít již jen klíčem z druhé sady. Se zámkem 2v1 tak odpadají veškeré starosti se sháněním zámečníka, výměnou vložek a přiděláváním klíčů.

FAB_cylindrická vložka s funkcí 2 v 1Vložky 2v1 splňují požadavky pojišťoven na nejvyšší, čtvrtou bezpečnostní třídu, a jsou tak vhodné do vchodových dveří domů či bytů. Součástí balení je i bezpečnostní karta, která zabraňuje neoprávněnému kopírování klíčů.

Cena: od 2 400,- Kč

www.fab.cz

  g+   sdílet