Nepodceňujte zabezpečení svého vozu, loni jich v ČR zmizelo více jak 4 tisíce

  g+   sdílet  

Podle statistického přehledu kriminality Policie ČR bylo v roce 2016 zjištěno více než 4 500 krádeží dvoustopých motorových vozidel. Co se týče krádeží součástek, šlo zhruba o 3 500 případů. Alarmující byl však počet objasnění. U krádeží vozidel se podařilo vyřešit přibližně 22,5 % případů, u kradených součástek pouze 12 %. Vůbec nejvíce se však kradly věci ponechané ve vozidle – takových oznámení policie evidovala přes 13 000.

„Krádeže automobilů nebo jejich vykrádání je stále vážný problém. Lidé často nevěnují správnému zabezpečení dostatek pozornosti, a tak se příležitost pro zloděje snadno najde, “ říká Josef Kroupa, obchodní ředitel ze společnosti Jablotron.

Jablotron 100

Důvodů pro poměrně nízké množství objasněných případů je několik. Vynalézavost pachatelů se stále posouvá kupředu a policie se často při vyšetřování nemá čeho chytit. Samotní majitelé aut či jejich rodinní příslušníci riskují už jen tím, že zapomínají zamknout svá vozidla, ponechávají cenné předměty viditelně uvnitř nebo nedbají na kontrolu dovření oken či kufru. Jak se tedy bránit proti zlodějům a vlastní nedůslednosti, která jim nahrává? Způsobů, jak zabezpečit vozidlo je celá řada – od zamykání řadící páky přes imobilizér až po sofistikované alarmy.

Alarm do auta není už jen bezzubá houkačka

Když se řekne autoalarm, většina lidí se pousměje a vzpomene si na dobu, kdy auta začala houkat jen, co se o ně otřela kočka. Sousedé časem otupěli a při zvukovém signálu se už nikdo nenamáhal zasáhnout. Většina autoalarmů tak ztrácela na atraktivitě, rušila noční klid a postupně se od nich ustupovalo.

Některé dnešní modely ale prošly velkou transformací a fungují zcela jinak. Dokáží vás přes chytrou aplikaci upozornit na neuzamčené vozidlo, neoprávněné vniknutí do auta nebo třeba na manipulaci s vozem v případě odtahu.

iPad_NEW_MyJA_CZ_car_prehled

Účinné řešení nabízí například ryze česká společnost Jablotron se svým GSM/GPS autoalarmem Athos. Athos kombinuje imobilizér, zabezpečení vozidla detektory, GSM komunikaci na bezpečnostní centrum a GPS lokalizaci. Majitelé mají navíc dokonalý přehled o svém vozidle prostřednictvím aplikace MyJABLOTRON, přes kterou mohou svůj autoalarm pohodlně ovládat na dálku a naleznou v ní také informace k jízdám či tankování. „Athos je schopen okamžitě informovat operátory bezpečnostního centra o typu poplachu a místu, kde k události došlo. Operátoři v případě krádeže, tísně či havárie zajistí okamžitou pomoc 24 hodin denně po celé ČR, vyšlou na místo zásahovou jednotku a informují policii a záchrannou službu,“ vysvětluje Josef Kroupa.

Více o alarmu Athos a nabídce kompletních zabezpečovacích řešení najdete na www.jablotron.com

Zdroj statistických údajů: http://svetvbezpeci.cz/pe_app/clientstat/?url=www.policie.cz/clanek/statisticke-prehledy-kriminality-za-rok-2016.aspx

  g+   sdílet