Nové kanceláře budoucnosti MSD usnadňují spolupráci v globálních týmech

  g+   sdílet  

MSD, jedna z celosvětově největších farmaceutických společností, otevřela své již druhé kancelářské prostory v České republice. Své kanceláře v budově Five na pražském Smíchově vybavila nejmodernějšími technologiemi pro vizuální prezentaci, videokonference a efektivní spolupráci v týmech roztříštěných po celém světě. Tato řešení kompletně na míru navrhla a dodala společnost Dimension Data, která s MSD spolupracovala již na budově Riverview v roce 2015.

Společnost MSD se za tři roky svého působení v Praze rozrostla a nyní zaměstnává více než 700 profesionálů. Další nové prostory pro své zaměstnance vedle budovy Riverview nalezla právě v budově FIVE. MSD klade důraz na inovativní a inspirující prostory pro své zaměstnance. Po úspěšné spolupráci na technologickém vybavení první pobočky i tentokrát oslovila společnost Dimension Data pro navržení a dodání audio-vizuálních řešení.

40440500001_9369ae285e_o

Naší strategií je pro nábor zaměstnanců využívat nejnovější technologie. S jejich pomocí nacházíme ty nejlepší IT talenty na trhu. Chceme uchazečům o práci u nás ukázat, že máme k dispozici moderní technologie a víme, jak je správně využívat. V tom se spoléháme na společnost Dimension Data jako našeho konzultanta,“ řekl John Koch ředitel divize Global Strategy and Operations společnosti MSD IT.

MSD má své pobočky a zaměstnance rozmístěné po celém světě. Aby spolu mohly týmy efektivně spolupracovat, potřebují moderní komunikační nástroje a prostory uzpůsobené pro bezproblémové videokonference v menších skupinkách, ale i pro velké meetingy. To byl hlavní cíl, který se podařilo splnit v prvním pražském projektu. U další budovy šla spolupráce s Dimension Data ještě dále.

Koncept jedné části budovy, konkrétně MSD IT, jsme pojmenovali „design like a bridge“. Design spojuje architekturu objektu s designem interiéru a spojuje lidi napříč kancelářemi, patry, ale i napříč kontinenty. Pro takové propojení je zásadní kvalitní audio-vizuální vybavení, které je navrženo téměř ve všech prostorech a místnostech, kterých je v Office Five 12 různých typů s kapacitou od 2 do 180 osob. V rámci přípravy návrhu jsme připravili model budovy a interiéru ve virtuální realitě, kde si zákazník mohl ověřovat ergonomii rozmístění AV techniky „na místě“ ještě před tím, než bylo možné do budovy fyzicky vstoupit,“ řekl Lukáš Janáč, Managing Director, společnosti YUAR, s.r.o., která vytvářela pro MSD architektonický návrh.

Prostory se přizpůsobily technologiím

Hlavní rozdíl od ostatních projektů byl v tom, že kancelářské prostory se již stavěly s ohledem na technologie. Velikost, tvar i barva místnosti se uzpůsobily tak, aby co nejlépe vyhovovaly kamerám, mikrofonům i LCD obrazovkám určeným k videokonferencím. Díky tomu bylo možné dosáhnout ideálního obrazu i akustiky pro potřebné účely. Některé místnosti byly přizpůsobeny pro soukromé cally dvou osob, jiné svým tvarem a vybavením ideálně slouží pro virtuální meetingy velkých týmů.

39544148705_b0bb714ea6_o

Takto vybavila společnost Dimension Data v MSD 16 konferenčních místností, přičemž v největším sále instalovala video stěnu širokou 14, 5 metru a vysokou 2 metry pro úchvatné přednášky a prezentace.

Zajímavostí je, že videokonference nevyužívají zaměstnanci MSD pouze v komunikaci s kolegy z jiných zemí, ale i pro interakci s týmy z jiných pater budovy. Každé pondělí tak probíhá společná snídaně, při které jsou skupinky v jednotlivých patrech propojeny právě konferenčními nástroji.

38629806270_0f82f00ed9_o

Firmy začínají prosazovat nový způsob spolupráce, ve kterém musí na dálku spolupracovat týmy roztříštěné po celém světě, ale i kolegové na home office nebo služební cestě. Tomu by se měly přizpůsobit i technologie na pracovišti, které musí fungovat bezchybně a intuitivně, aby je zaměstnanci téměř nevnímali, ale zato plně využívali jejich potenciálu. Nejlépe toho lze docílit tak, že se projekt kanceláří přizpůsobuje použitým technologiím ještě před stavbou a vše tak do sebe bezchybně zapadá, jako tomu bylo v případě MSD. Jsme rádi, že jsme mohli být součástí tohoto jedinečného projektu,“ řekl Petr Hübl, generální ředitel Dimension Data Czech Republic.

Moderní a inovativní prostory farmaceutické společnosti MSD ocenila i odborná veřejnost. Prostory získaly cenu ČVUT katedry architektury za nejlepší architektonický návrh. O zisku ocenění rozhodla porota složená ze studentů vedená architektkou Evou Jiřičnou.

39544146855_24236ea6bc_o

Video představující použité technologie

 

  g+   sdílet