Cyklistická sezóna se blíží, počty krádeží jízdních kol jsou každý rok alarmující

  g+   sdílet  

Jen během loňského jara policie řešila více než tisíc případů krádeží jízdních kol. Přestože si lidé pořizují dražší kola, jejich zabezpečení stále podceňují.

Policie v loňském roce řešila během jara více než 1100 krádeží jízdních kol. A ani letos na sebe první případy nenechaly dlouho čekat. Hned na začátku března policie zaznamenala krádeže dvou jízdních kol na Berounsku a po pachatelích stále pátrá. Cyklistická sezóna zpravidla začíná s prvními slunečními paprsky na jaře a končí až s příchodem zimy. Jaro však patří k nejslabším obdobím objasněnosti takových krádeží. V loňském roce to bylo pouhých 17 %. Nejvíce se kola kradla v Praze a v Jihomoravském kraji, nejméně pak na Karlovarsku a Vysočině.

Ilustracni_foto_Next (1)

„Krádeže jízdních kol jsou mezi zloději velmi populární, protože se dají velmi snadno a rychle zpeněžit. Navíc jim nahrává laxnost majitelů kol, kteří je často nemají dostatečně či vůbec zabezpečené. Totéž platí i pro skladování kol. Bezpečné uložení zpravidla nenabízí ani sklepy či garáže, protože často ani dobře ochránit bezpečnostními dveřmi nejdou,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení ze společnosti Next a dodává: „Máme zkušenost, že lidé, kteří své kolo nechtějí parkovat v nezabezpečeném sklepě či garáži, si jej nosí do bytu a tam ukládají v technické místnosti, zavěšují v chodbě na stěnu či ve vyšších patrech nechávají na balkóně. Pokud mají byt dobře zabezpečen, je to pro ně často jediné vhodné řešení.“

Ivan Pavlíček

Ivan Pavlíček

Nejlepší prevence krádeží kol je jednoznačně jejich parkování v dobře zabezpečených prostorách za kvalitními bezpečnostními dveřmi, nejméně ve třetí bezpečnostní třídě. Pokud parkujete kolo třeba jen na chvilku na ulici nebo u restaurace, je vhodné jeho označení některou z moderních identifikačních technologií, které jej trvale a viditelně označí, a tak chrání. Mezi taková značení patří například Datatag. Umožní policii okamžitou identifikaci a zároveň je prakticky nemožné, aby jej zloděj odstranil.

  g+   sdílet