Jak vybrat správné kování pro vaše dveře

  g+   sdílet  

Dveřní kování, tedy štít či rozety s madlem jsou součástí příslušenství každých dveří. Výběr vhodného typu madla usnadňuje ovládání dveří, design kování je zase důležitý, aby styl celých dveří ladil se stylem interiéru či exteriéru budovy. Bezpečnostní kování pak navíc plní funkci velmi důležitého bezpečnostního prvku.

interierove-kovani

Nejobyčejnější a nejlevnější kování, která lze pořídit doslova za pár korun, jsou tzv. stavební kování. Používají se tam, kde není důležitý ani vzhled, ani bezpečnost. Často se jedná o velmi jednoduché hliníkové štíty s klikou, případně pevným madlem. Jak název napovídá, stavební kování jsou určena pro dočasnou instalaci na stavbách, avšak uplatnění často nachází také u dveří do sklepů, dílen, kůlen, přístřešků s nářadím a podobně.

Pro dveře mezi místnostmi uvnitř bytu či domu bývá obvykle zásadní vzhled. Pro takovéto instalace se používají interiérová kování. Tato kování opět nemají bezpečnostní funkci, zato jsou dostupná v široké škále designů, tvarů klik i štítů či rozet – štítová kování mají na každé straně jeden společný dlouhý štít kryjící prostor kolem kliky a otvoru pro klíč či vložku. Dostupná jsou také v provedení se zamykáním typu WC (otočný knoflík) pro koupelny a toalety. V současné době jsou více poptávána i rozetová kování se samostatnými menšími štítky (rozetami) pro kliku a pro otvor klíče či vložky. U interiérových kování bývá k dispozici nejširší nabídka různě barevných povrchových úprav. Při výběru je vhodné zvážit především preference uživatelů (tvar kliky, který umožňuje pohodlný úchop) a styl a barevnost místnosti, kde se dveře nacházejí.

bezpecnostni-kovani

Pro veškeré vchodové dveře (např. vstupy do bytů, domů) jsou určena vždy výhradně kování bezpečnostní. Bezpečnostní dveřní kování se od ostatních typů na první pohled odlišuje tím, že z vnější strany dveří nemá kování viditelné šrouby. Tato mají díky své odlišné konstrukci výrazně vyšší odolnost proti mechanickému napadení a neoprávněnému překonání. Bezpečnostní kování se standardně dodávají pouze v provedení pro kombinaci s cylindrickou vložkou. Kování slouží jako dodatečná ochrana vložky – obzvláště, pokud je vybaveno bezpečnostním překrytem. Ten téměř kompletně zakrývá jinak viditelné čelo vložky a chrání ji před manipulací nebo poškozením. Ideálně vybírejte dveřní kování s bezpečnostní certifikací – pro 3. nebo 4. bezpečnostní třídu.

I u bezpečnostních dveřních kování lze vybírat z různých klasických, moderních i „retro“ designů tak, aby kování nejen plnilo svou bezpečnostní funkci, ale aby bylo i vhodně zkombinováno se stylem a estetickým provedením dveří i celé budovy.

 

 

  g+   sdílet