Spolehlivý visací zámek na ven

  g+   sdílet  

Visací zámky představují klasický způsob zabezpečení, a to hlavně díky svému univerzálnímu použití. Především v kombinaci s masivnější petlicí umožňují jednoduše zamknout branku, garáž, kůlnu nebo zahradní domek. Při použití s bezpečnostním řetězem ochrání před krádeží nejen kolo nebo motorku, ale také nářadí nebo zahradní nábytek.

Atlantic_08

Existují dokonce extra dlouhá lanka, která můžete protáhnout nábytkem, nářadím nebo sportovním náčiním a zabezpečit je tak před odcizením. Většina petlic, řetězů a lanek se standardně vyrábí v nerezavějícím provedení odolném vůči vlivům počasí, pozor je však potřeba dávat při výběru visacího zámku. Ne všechny jsou totiž určené k použití venku.

Atlantic_06

Důležité je, aby měl visací zámek nerezavějící zamykací mechanismus, v opačném případě se ve vlhkém venkovním prostředí začne na komponentách zámku tvořit rez, která časem může vést k zasekávání, obtížnému odemykání nebo až úplnému zablokování zámku. Proti korozi musí být samozřejmě odolný i třmen a tělo zámku.

Některé zámky jsou navíc potažené plastem, který pak představuje druhou ochranu proti působení vody a vlhkosti. Ideální je, když je plastem potažený také třmen zámku a otvor pro klíč je chráněný plastovou krytkou. Visací zámky s plastovým krytem jsou vhodné i do těch nejnáročnějších podmínek, třeba i pro vodní sporty, použití na lodích a podobně.

Na zámky určené k použití venku jsou obvykle kladeny i náročnější požadavky z hlediska bezpečnosti, protože bývají častěji snáze přístupné. Vhodné jsou proto spíše masivní visací zámky s větším tělem a co nejsilnějším třmenem, který by měl být odolný proti přestřižení, přeříznutí a vytržení.

  g+   sdílet