Prevence vloupání během sezóny dovolených je nejdůležitější

  g+   sdílet  

Léto je skoro tady a brzy začne sezóna dovolených. Už máte naplánováno, kam letos pojedete? A už máte naplánováno, jak ochráníte svůj domov před vloupáním během vaší nepřítomnosti? Riziko vloupání se každoročně zvyžuje během léta, protože opuštěné domy a byty představují pro zloděje ideální cíl.

Okenní alarm

K většině vloupání dochází přes zamykací vložku ve dveřích. I přes opakovaná varování před touto praxí mnoho lidí stále nechává náhradní klíč ve snadno dostupných „skrýších“, například pod rohožkou, kamenem nebo květináčem přímo u vstupních dveří. Zloději to dobře vědí a jsou to první místa, která zkontrolují. Pokud máte důvěryhodné sousedy a nebo známé, kteří bydlí poblíž, nechte náhradní klíč u nich. Dobrou alternativou je schovat klíč do malé uzamykatelné schránky na kód. Schránku pak můžete namontovat třeba na stěnu domu a v případě potřeby kód pro odemčení komukoliv zašlete třeba SMS nebo e-mailem.

Schránka na klíče

Poté je tu bezpečnost vložky samotné. Starší typy vložek a levné stavební vložky představují nejnižší úroveň zabezpečení. Dveře sice zamknete, ale zloděj si je i bez klíče dokáže během chvilky s příslušnými nástroji sám odemknout i bez klíče, případně vložku vytrhne, zlomí nebo odvrtá. Ujistěte se, že ve všech dveřích do domu, tedy nejen u hlavního vchodu, ale i u zadních či bočních vstupů, průchodu z garáže apod. máte namontovanou kvalitní bezpečnostní vložku. Za bezpečnostní se považuje vložka s certifikací 3. nebo 4. bezpečnostní třídy. Tyto vložky jsou vyráběné tak, aby odolaly běžným metodám destruktivního i nedestruktivního překonání a nabízejí tak výrazně vyšší bezpečnost. Na všechny vstupní dveře dále patří bezpečnostní dveřní kování (štít s klikou), které poskytuje vložce dodatečnou ochranu. Před odjezdem samozřejmě nezapomeňte všechny dveře zamknout.

titulní foto Vloupání okny

K mnoha vloupáním dochází přirozeně také přes okna a dveře na balkóny a terasy – a to ani zdaleka ne jen v nejnižších patrech. Okna je opět před odjezdem potřeba zavřít, nikdy je nenechávejte pootevřené nebo „na ventilaci“. I zavřené okno ale zloději dokážou během pár sekund zvenčí otevřít – a to bez hluku a většinou i bez poškození okna. Vhodné je proto na všechna okna namontovat místo obyčejných uzamykatelné kliky a nebo pořídit okenní zámky či jednoduché okenní alarmy. Okenní alarmy ostatně můžete použít také na balkonové nebo vstupní dveře. Uzamykatelné kliky, zámky i některé alarmy představují mechanickou zábranu, která znemožňuje otevření okna (dveří) zvenčí, hlasitý alarm navíc znemožní nepozorované vloupání.

 

  g+   sdílet